Животни – Т-Я

 

Приказки, в които има герои – животни, чиито имена започват с буквите: Т – Я

Имената на животните са подредени по азбучен ред. Приказките, в които дадено живо същество се среща, са подредени по азбучен ред, но първо са групирани според народа и народността, които са ги създали.

 

Таралежи

Благодарният човек – Ж – осетинска приказка – героят помага на котката и славея, а после те го освобождават от коварната змия, с помощта на таралежите.

 

Тигър

Нгалемà – В – арканска приказка от Бирма (Мянма, Мианмар) – Момче, колкото палец, гневи се на повелителя на слънцето и Луната. Моун – смалява и уголемява: Лиса, Тигър – сразяват петела и бивола, весло, лодка, сая – беседка – параклис) – 1, 2.

Тигърът  и Ман Бья (качински хитрец, злобни шеги) – Х – приказка на народа качин от Бирма (Мянма или Мианмар) – 1, 2.

Защо се случват слънчевите и лунните затъмнения – В – приказка на народа инта от Бирма (Мянма, Мианмар)

Приказка за Кунхади – В – приказка на народа “мон” от Бирма (Мянма, Мианмар) – осиновили лъвче, после тигърче, гълъбче, малко крокодилче, слонче, биче. – 1, 2, 3, 4.

 

Тур

Карабатыр – В – кабардинска приказка – 1, 2.

 

Чапла

Кое е най-вкусно? (солта) – В, У – бирманска приказка от Бирма (Мянма, Мианмар) Птицата избира новия владетел.

 

Ястреб

Защо се случват слънчевите и лунните затъмнения – В – приказка на народа инта от Бирма (Мянма, Мианмар) (ястребът – нат отнема корена, съживяващ болни и мъртви)

Кхрай Но и Кхрай Ган – В – приказка на народа качин от Бирма (Мянма, Мианмар) (Ястреб изяжда по един човек на ден от селото.) – 1, 2.

Алхаст и Малх-Азни – В – чеченска приказка (Във втората част принцесата превръща героя в ястреб, а тя става гълъбица, за да избягат от нейните седем братя.) – 1, 2.

Черният хожа – В – чеченска приказка (Женихи на сестрите – гълъб, ястреб, сокол) – 1, 2, 3.

 

Към индексите, в които има терои животни, чиито имена започват с буквите:   А-В,   Г-Д,   Е-Ж,   З,   И-К,   Л,   М,   Н-П,   Р-С.

Към Упътването – с разяснения за бързо и лесно издирване на приказките, които търсим.

Напомням: От първите десет текста на приказки, които се виждат при отваряне на сайта, се чува само първият звукозапис. Останалите звукозаписи можете да слушате, след като отворите индекса с приказки на съответната народност и активирате хипервръзката към поредния епизод на избраната от вас приказка.

В тематичните индекси хипервръзките водят директно до текста и звукозаписа на приказките.