Упътване

 

За да можете бързо и лесно да ползвате сайта:

 

Когато искате да разгледате някоя снимка или картина и активирате връзката към нея, тя ще се появи на екрана. За да се върнете към страницата, която сте чели преди това, използвайте стрелката в ляво, на горния команден ред.

Ако искате едновременно да четете текста и да слушате звукозаписа на някоя приказка от “Звучащата изложба”, първо отворете съответната приказка и пуснете звукозаписа. Активирайте едновременното ползване на две страници върху екрана, после минимизирайте отворената страница. Отворете отново сайта – на съответната страница, от която искате да виждате текста на звучащата вече приказка.

При приказките и книжките за Огненото драконче –  за да активирате  звукозаписа, кликнете върху знака в началото на командната лента.

Ако се наложи да прекъснете слушането на записа и отново да го пуснете, възможно е да се получи дублиране на звука (само в някои браузъри).

Имайте предвид, че при търсене по тема, ще чуете само звукозаписа на първия епизод, независимо от това, коя звукозаписна лента се опитате да активирате. Ползвайте индексите – от там изберете, кой епизод да слушате. Например: от “Приказки” – кликнете върху “арменски”. Ще се отвори индекс “Арменски приказки”. Ако си харесате приказката “Анаит”, кликнете върху цифрата 1 и на екрана ще се появи първият епизод от тази приказка. За да активирате звукозаписа, кликнете върху знака в началото на лентата. В края на текста има препратка към следващия епизод на тази приказка. Можете да го изберете или да се върнете отново към индекса “Арменски приказки”.

 

Приказките са групирани и тематично: “За вълшебства и подвизи”, “За ум и хитрост”, “За животните и хората”. Има и “Легенди”, Митове”, “За страната и народа”.

Например, ако харесате азербайджанската приказка “Жълтата диня” и искате да намерите още приказки за животни, кликнете върху надписа “За животните и хората”, изписан с червено в долния край на страницата. На екрана ще се появят приказки за животни от различни народности. За да чуете звукозаписа на избраната от вас приказка, ще трябва да я активирате от индекса с приказки на съответната народност.

Друга възможност за бърз достъп до приказки, в които герой е предпочитано от вас същество,  са допълнителните тематични индекси: животни; враговевълшебни коне, юнак-девойче, Педя човек, нат, приказно – митологични герои. Други тематични индекси: възкръсване или възкресяване, ум, хитреци.