04_28_Рекламата

 

 

Видеоклипът на ХоГ

 

– Дори и хримтурсите[1] не са толкова подли! ХоГ и Ла Миа нямат ли поне капчица достойнство?! Не знаят ли, какво е честен бой, с оръжие в ръка?!

– Тяхното оръжие е рекламата. – обади се Дъг. И ти – Тор, а и всички ние вече сме част от нея.

– Да ме превърнат в свое оръжие?! Позор! Аз, скандинавският войн не слугувам на жалки червеи! Що за свят е вашият?! Май са прави норните: Залее ли алчността света на хората – наближава краят и на нашия Асгард…

В този миг нетфоните заработиха отново. На екраните се появиха Кученцето и Гарванчето. Пресягаха се към високите клонки с къпини и малини, надвиснали над урвата. Скараха се, кой да ги обере. Сбиха се. Търкулнаха се в трънаците. А Свраката дори не ги погледна. Излапа къпините и малините, заради които те се сбиха.

Обективът на камерата показа в едър план изподраното кученце и проскубаното гарванче. После – вкусните къпини, алените малини, които изчезват в човката на Свраката. Накрая – младите пъстърви – ухилени пред екраните на своите нетфони.

Прозвуча гласът на Ла Миа: “Нас-с-слаждавайте се! Надс-с-смивайте се! Забавлявайте се! С-с-само с Нетфон!”

На екрана се появи образът на Дъг. Той отвори голямата си зъбата уста, в която влетя скакалецът Опи. Дъг щракна със зъби. Пъстървите захихикаха. Проехтяха деветте гласа от деветте ламски глави: “Нетфон е с-с-сила! Нетфон ти дава богатс-с-ство и влас-с-ст! Ти ги зас-с-служаваш!”

– Горкият Опи!

– Офи! Жив съм. Не плачи! – Опи подскочи и се приземи върху рамото на маймунката. – Дъг ме спаси. Ламята кресна с деветте си глави едновременно. Вятърът ме отвя в устата на Дъг. Той ме предпази от пясъчната вихрушка. Скри ме на другия бряг на езерото.

– Джаф! А пък ние с Охи се поскарахме.

– Ох-и! И се сборичкахме.

– Джаф! Но после се сдобрихме.

– Их-и! И Свраката ни помогна – обра високите клонки. Поделихме си малините и къпините.

– Значи оня жалък червей е изопачил всичко! – възмути се Тор.

– ХоГ и Ла Миа искаха да посеят в душите ви ярост, злоба и жестокост. – обади се Старият гарван. – Този видео-клип противоречи на всичко, което ценим в нашата гора…

– Джаф! Да си помагаме.

– Да не се надсмиваме над чуждото нещастие. – тихо рече Омайничето.

– Плаши ме алчността им. – потръпна маймунката Офи – Чувствам омразата на Ла Миа…

Дотърча и малката круша Оли:

– Мама Йоли каза, че можем да спасим младите пъстърви, като използваме рекламата.

– Ами тъй де! – засмя се Скакалецът – С техните камъни – по техните глави!

– Джаф! Ще направим наш видео-клип!

– Ще им покажем колко са смешни! Ох-и! Хи-хи!

– Самохвалството на ХоГ и надменността на Ла Миа също може да ни послужат. – подсети ги Оли

– Аз ще отведа младите пъстърви в океана. Истинските опасности бързо ще ги излекуват. – Дъг плесна с опашка, но преди да се гмурне се сети за нещо много важно. – Оги реши да не ползва дара на Лунния лъч, за да запази приятелството ви…

“Огненото драконче още не е пораснало и не може само да се брани. А приятелите му – вместо да помогнат…” мислиш си и много ти се иска да разбереш, какво ще направят те…

Иди на № 04_32, ако вече си бил на № 04_22 и № 04_29. Още не си прочел тези два епизода? Не ги пропускай! Много тайни ще откриеш там.


[1] Виж “Скандинавска митология” – епизод № 04_39. Там ще разбереш: Кои са хримтурсите? Какво могат норните? Къде се намира Асгард?