Страшни приключения

 

 

Ако звукозаписът не се чува добре на Вашия компютър, използвайте резервната връзка – кликнете върху заглавието: “Страшни приключения“.

“От вълшебните приказки, към опазване живото вълшебство на родния край”

Още истории за Киселинния дъжд

Камен Станчев Димов

pkj_kamen_dimov

Страшни приключения

В далечно царство, през девет земи в десета, живеело вълшебно петле. То будело хората рано-рано сутрин и те го обичали, давали му храна.

 

Веднъж над радостното царство вятърът отнесъл грамадни черни облаци. На другия ден завалял Кисел дъжд. Всички дървета оголели, листата им опадали посред лято. Растенията изсъхнали.

Хората видели едно малко хубаво цвете. Само то не повяхнало. Отишли и го пренесли с пръстта. Когато го докоснали, то веднага се превърнало на петленце и хвръкнало далеч в небето, пренесло се в друга галактика.

 

Хората измирали от глад, но се надявали, че петлето ще им помогне.

 

Едно момче и сестричката му не можели вече да чакат, горели от желание да спасят измиращото царство. Една вечер решили да избягат тайно. Взели колкото хляб имали и две глави лук.

Вървели, вълвели, стигнали до малка горичка близо до голям град. Решили да си отпочинат. Разположили се на една поляна, наклали огън за да се стоплят и заспали. Събудили се по обяд на другия ден и видели, че се е свършила храната им за из път. Било им много студено. Сложили си ръцете над жарта, за да се стоплят.

 

Момчето усетило полъх зад гърба си. Обърнало се и видяло храсти и дървесна шума, а под тях се подава кован железен капак. Отворило го, изплашило се от подземния вход, но събрало смелост и заедно със сестричката си тръгнало напред. Скоро стигнали до голям зид. Престрашили се и натиснали бутончето на стената. Зидът се разцепил на две и видели един компютър.

Момчето попитало, къде могат да намерят Киселия дъжд. Още не отговорил на въпроса, компютърът изчезнал. Братът и сестрата се озовали в една кула. Това бил затворът на Киселия дъжд..

 

В това време Петлето намерило вълшебството, с което може да се възвърне красотата на царството. Завърнало се от другата галактика. Долетяло до двореца на Киселия дъжд, кацнало върху кулата, където били затворени двете деца. Тогава Петлето се превърнало в муха и влязло през решетките.

 

После станало юнак над юнаците, счупило желязната врата и отново се превърнало на космически кораб. Децата влезли в него и отпътували. Върнали се в царството.

 

Когато Киселият дъжд видял всичко това, умрял от яд.

 

Всички заживели радостно, както преди.

Кукуригу… будело хората петлето.

Момчето и момичето се завърнали при своите родители и били много щастливи.

 

 

 

Към предната приказка            Към следващата приказка

Към ТДФ – начало, индекс – документални записи, звучаща изложба, още истории, снимки, пано.