Карина

 

 

Ако звукозаписът не се чува добре на Вашия компютър, използвайте резервната връзка – кликнете върху заглавието: “Карина, Ериорина и Киселият дъжд

“От вълшебните приказки, към опазване живото вълшебство на родния край”

Още приказки за киселинния дъжд

Тошко Димитров Димитров

Карина, Ериорина и Киселият дъжд

 

Радио “Галактикус”. Предаване за децата.

“Било ли е, или не е било, но старите хора разказват, че на планетата Меруджина имало едно време богато царство. В него живеел Киселият дъжд. Той имал голям космически кораб. С него тоя зъл магьосник вършел злини на цялата галактика. Всички страдали, но никой не можел да го срази.

Родили се трима братя. Когато пораснали, решили да освободят хората. Построили самолети, които летели по-бързо от кораба на Киселия дъжд. Използвали “галактикон” – най-новото гориво в Слънчевата система. Тръгнали на път.

В това време компютърът на Киселия дъжд предсказал, че Братята ще го убият. Той се ядосал и наредил на Орак (така се казвал компютърът) да ги замрази завинаги и да му ги донесе като паметници. Орак отговорил:

– Велики магьоснико, това, което ти искаш ще стане, но цялото ти желание няма да бъде изпълнено до край. Програмиран съм в замразяване и мога да замразявам хора само до сто хиляди светлинни години. После ще се отмразят и тогава наистина ще те убият.

– Това няма да стане! – разгневил се Киселият дъжд.

– Ще стане, защото ще дойде тяхната малка сестричка Карина и ще ги освободи. – спокойно отвърнал Орак.

– Веднага ги замрази!

– Добре.

Компютърът изпълнил заповедта и телефонирал, верни хора да ги вземат. След замразяването на Братята, хората почнали повече да страдат. А Киселият дъжд беснеел и искал да намерят малката Карина.

Минали много, много години. В Галактиката ставало от лошо, по-лошо.

Ериорина – космическо чудовище от друга галактика, успяла да спаси Карина, превърнала я в атомче. Никой не можел да я види.

Един ден Карина научила за своите братя, искала да ги освободи. Решили с Ериорина да се промъкнат до планетата Меруджина. Карина влязла в окото на Ериорина. Двете се превърнали в най-бързото атомче на света. Пътят от планетата Фикс до Меруджина прелетели за миг, кацнали, незабелязано се промъкнали в двореца, слезли в подземието. Стопили ледената покривка, взели взели тримата братя със себе си в другата галактика…”

Радио “Галактикус” – извънредно съобщение: Междугалактическата информационна служба е засякла предаване от съседната Вселена. Вероятно става дума за директен репортаж със съдбовно значение за нашите братя по разум:

“Три космически кораба летят към планетата Меруджина. Тримата Братя – Капитани са готови за бой. Атомчето – сестра им Карина – ги води.

Но трябва да кажа, че Орак усеща това. Предупреждава охраната на двореца.

Корабите се приближават. Три лъча блокират летящите чинии на охраната.

Атомчето влиза в кораба на Киселия дъжд, програмира наново Орак. Киселият дъжд иска да избяга, но Орак не го пуска.

Появява се Ериорина. Злият магьосник бил не само жесток, но и страхлив – разтреперва се, моли за милост. Карина и Ериорина го затварят.

Отвън още се води бой. Тримата братя обстрелват слугите на Киселия дъжд с лазерни лъчи. Те им отвръщат с ракети.

Ериорина разбира, че тъй няма да победят, а и жертвите ще бъдат много. Решава да програмира всички роботи, които не са в боя, на страната на тримата братя. Атомчето Карина е вече при тях. Роботите тръгват към своите началници, пленяват ги, блокират охраната, освобождават затворените хора.

Победа! Меруджина е вече свободна планета! Тримата братя и храбрата им сестра Карина ще ги научат, как да разхубавят отново родината си. Ериорина отвежда отново Киселия дъжд на планетата Фикс. Може би мъдростта ѝ ще успее да го превърне във весел, слънчев дъжд…

Споделете нашето щастие, празнувайте заедно с нас!”

 

 

Към предната приказка            Към следващата приказка

Към ТДФ – начало, индекс – документални записи, звучаща изложба, още истории, снимки, пано.