Ами ако…? – 1-2

АМИ АКО… ?

Текст: Маргарита Йорданова Дюлгерова

Първа глава

Към втория звукозапис

КАКВО ЩЕ СТАНЕ, АКО ИЗЧЕЗНЕ ВОДАТА ?

Отговори

– Всички ще умрат от глад и жажда.

– Защо и от глад? – преструва се на учуден Иво, за да изпита първолаците.

– В соковете на растенията и в кръвта на животните и човека има вода. Тя разтваря и разнася из тялото им хранителни вещества. Ако изчезне водата, всички ще гладуват.

– Браво! – доктор Петрова – лекарката, хвали първокласниците. – А знаете ли, че в човешкия зародиш водата е 97 % – точно колкото и в медузата. После постепенно намалява и когато бебето се роди, то има в телцето си 80% вода. В тялото на възрастния човек тя е вече 66 %.

– Значи, ако изчезне водата, от човек тежък 100 кг, ще останат около 44 кг други вещества?

– Да, водата е основа на живота. Изчезне ли тя – всичко умира.

Второкласниците също са хвърлили зарчето – единица.

– Няма ли вода, ще умрат растенията. Тогава няма да има кой да създава кислород. Още – всички водни обитатели ще останат без дом.

– След водата постепенно ще изчезне и въздухът, годен за дишане. – Дядо Слав е много доволен от отговорите.

На Яна се е паднала най-трудната – шеста част на кръга – водата, като пазителка на топлинното равновесие в природата.

– Ако водата не се изпарява, когато е топло – повърхността на земята и въздухът ще се нагряват повече. Температурата през деня ще се повишава непрекъснато. Ще стане като в пустинята – денем много горещо, нощем – студено. Зиме водата се превръща в сняг и лед, като при вледеняването си отделя топлина. Значи, ако тя изчезне, зимите ще стават все по-сурови, летата все по-жарки. От резките температурни промени скалите ще се разрушават, ще стават на пясък. Планетата бавно ще умира. Без вода няма живот!

Aa-3-pustiniata-Namib

– Достатъчно. Да започваме играта. Във всяка от творческите групи ще се включи по един от нашите гости: инженер Федин – при Павел, при Иво – доктор Петрова, при Яна – дядо Слав, при Ана – освен брат ѝ, ще помагам и аз.

– Маги, аз ще раздам първите четири карти.

– Добре, Иво.

– Творческата група на Ани ще избере юнаци-бозайници. “Д № 2” – Яна и нейните другари ще търсят дарител от света на предметите. “Н № 8 “ – Иво, помислете заедно с доктор Петрова, кое живо същество вреди най-много на природата? На кого ще се разсърди водата? Защо? “О № 1 “ – Павле, опасният враг трябва да бъде приказен герой.

– Маги, в приказката този път ще имаме нужда и от побратими или помощници на юнаците.

– Прав си, Павле. Щом искаме читателите да усетят, колко велика е Водата – основа на живота, трябва повече герои да се борят за нея. Само не се увличайте. Дори и в повестите и романите натрупването на герои прави творбата тромава и затруднява възприемането ѝ.

А сега – пет минути за мислене.

Към : “Сладкодумко” | “Живото вълшебство” |

”Ами ако…” | първа | втора трета четвърта глава | литература | отговори – 3-2

 “Ябълка златна” | Звучаща изложба |