Биография

Маргарита Йорданова Дюлгерова

 

Родена на 16 ноември 1950 година в Русе.

Завършва:

Гимназия “Христо Ботев” в родния си град;

Българска филология, (втора специалност – история) във Велико Търново (1972), с дипломна работа на тема: “Българската научна фантастика”;

Библиотекознание в Софийския университет – (1978).

През 1991 година защитава докторат на тема: “Паралелно стимулиране на детската читателска и творческа активност, чрез съчиняване и илюстриране на вълшебни приказки”.

Участва в създаването на първите клубове за естетическо възпитание и клуб “Научна фантастика” в Русе (1972-1975).

В Детския отдел на Библиотека “Л. Каравелов” – Русе работи като библиотекар (1975-2010) и научен сътрудник в секцията по библиотекознание към Националната Библиотека “Св. Св. Кирил и Методий”.

Провежда експериментални уроци за създаване на умения за работа със справочния апарат на книгата. Разработва две методически помагала с над 500 въпроса от детски енциклопедии, издадени преди 2000 година.

Създава база с над 6000 гатанки от съвременни български писатели – така дава възможност на учители, издатели и родители да ползват бързо и ефективно гатанките от фонда на Библиотека “Л. Каравелов” – Русе.

Участва в изработването на детската част на сайта на Библиотеката – подготвя биографии на писатели, превежда от руски език: алтайски, бирмански, японски, китайски приказки.

Разработва и експериментира в работата си, с над 4000 деца, нови методи за развитие на творческите им заложби – в Русе, Бяла, Две Могили, Борово, Варна, Силистра, Кърджали, Шабла, в Детската библиотека в Москва, в училище в Соколники, в Ленинградската библиотека.

Обобщава опита си в книгите с приказки-игри: “Сладкодумко”, “Живото вълшебство”, “Ами ако” и в методическото помагало “Ябълка златна”, които са представени и в сайта:   http://ekoskazki.narod.ru/

Прилага методите на Едуард Де Боно в занятия с читателите-деца.

Автор е на “Оги – Огненото драконче”.

От Министерството на културата е удостоена с почетен знак “1300 години България”.

Съставител и редактор на сайта: http://aedvil.eu/

За издателите М. Дюлгерова предлага:

Звукозаписи на 106 български приказки и една приказна повест от видни български писатели. (Продължителност на звукозаписите: 17 часа и 56 минути. Формат: mp3, wav.) Вижте “Сладкодумци.

Кавказки, алтайски, японски, еврейски народни приказки, легенди, митове – подбрани и преведени от руски език, обработени за деца. (Брой на приказките – 241. Продължителност на звукозаписите: 36 часа и 49 минути. Формат: mp3, wav.) Вижте “Приказки от други народи“.

Към всяка група приказки има: кратка информация за страната и народа; подбрани образи – природа, фолклорни костюми, специфични народни инструменти, илюстрации (в jpg формат); инструментална народна музика (в mp3 формат); линкове към сайтове с интересни материали – за обогатяване и разнообразяване на учебния процес; идеи за уроци, въпроси за самостоятелна работа със справочния апарат на детски енциклопедии.

Приказно-екологична книга-игра “Оги-Огненото драконче”, вдъхновена от методите за развитие на творческото мислене, на видния психолог Едуард Де Боно. Първата глава – “Оги и Ламята” е илюстрирана от пловдивската художничка Невена Колева и е готова за печат.

Приключения на приказни и митологични герои, в които читателят активно участва, го водят към нови – творчески решения за преодоляване на проблеми, с които се сблъскват съвременните деца: надмогването на страха, осъзнаването на необходимостта самостоятелно да мислиш, да се бориш, да решаваш съдбата си, да преценяваш враговете и да печелиш приятелите си.

Към всяка глава са добавени идеи за създаване на компютърни игри, в които децата да приложат наученото.

Една от целите на игровия подход в “Оги Огненото драконче” е децата да овладеят умението да ползват справочния апарат на книгата. Към всяка от готовите осем глави на повестта има: съдържание, речник, бележки под черта, препратки към откъси от фолклорната енциклопедия, азбучен показалец, библиографска справка.

По-подробно за “Оги-Огненото драконче” вижте: “Предговор”.

 

 

Послепис: Регистрираната в интернет мрежите Маргарита Дюлгерова от Велико Търново не съм аз.