Зеленчуци и подправки

Природата срещу грипа

 ЗЕЛЕНЧУЦИ и ПОДПРАВКИ

Канела

Къде вирее? – на о-в Цейлон, в Южна Индия, Бирма и Китай.  Има над 300 вида тропически дървета и храсти от род Канела на семейство Лаврови.

Какво се бере? – Използва се кората им.

Може да се купят канелени пръчици и смляна канела от магазините за хранителни стоки. Има ги и в “Кауфланд”.

Какво лекува? – Гнойна ангина и стомашни разстройства. Противомикробно средство. Нормализира кръвното налягане и съдържанието на захар в кръвта.

Как се ползва? – Превантивно – стиска мляна канела се добавя в кафето. Ежедневно – против високо кръвно.

Отвара: две пръчици канела и 20 броя от подправката карамфил се варят 15 минути в 500 мл вода. Прави се гаргара на всеки половин час. При гнойна ангина само за едно денонощие се постига учудващо бърз резултат – отхрачване и спиране на възпалителния процес. Превантивно при пандемия – гаргара на всеки час.

За да се нормализират: високото кръвното налягане и съдържанието на захар в кръвта, в чаша с кисело мляко се поръсва половин чаена лъжичка смляна канела. Разбърква се и се яде веднъж дневно.

Вижте и книгата “Подправките като храна и лекарство” от А. Боева, Л. Нонинска и М. Цанова

Карамфил – подправка

Къде вирее? – В тропическите страни, най-много в Танзания. Карамфиловото дърво е високо до 25 метра.

Какво, кога се бере? – Недоразвитите цветни пъпки.

Може да се купи от магазините за хранителни стоки.

Какво лекува? – Карамфилът е антисептично и болкоуспокояващо средство. Използва се в стоматологията.

Как се ползва? – Едно карамфилче в устата може да ви опази от зарази, предавани по въздушно-капков път.

С отвара от 20 цветни пъпки, варени 15 минути в 300 мл вода, се прави гаргара на всеки половин час при възпаление на гърлото, устната кухина или венците. Гнойна ангина се лекува за 24 часа – като се прави гаргара на всеки половин час. След гаргарата се глъгва мъничка глътка – за да прочисти гърлото и по-надолу.

Внимание! Смъква кръвното налягане!

 

Копър

Къде вирее? – Диворастящ се среща край Несебър и край река Дунав. Отглежда се като подправка в България и във всички страни с умерен климат.

Какво, кога се бере? – Връхните части на стеблата и плодовете. През цялата година – ако се отглежда в оранжерии.

Какво лекува? – Бъбреци, жлъчка. Използва се при газове в стомаха и червата. Понижава артериалното налягане. Слабо разширява кръвоносните съдове, засилва диурезата – изхвърлянето на течности, заедно с отпадъците от обмяната на веществата в организма. Действа сънотворно.

Как се ползва? – В прясно състояние – като подправка на салати, таратор, сосове, задушени пресни картофи с магданоз, копър и чесън.

Кромид лук

Къде вирее? – В Предна и Средна Азия и в Европа. Има около 400 сорта лук.

Какво, кога се бере? – Ако се отглежда в оранжерии – през цялата година се бере както зелената – надземна част, тъй и луковиците.

Какво лекува? – Горните дихателни пътища, диабет, чревни паразити, трудно зарастващи рани, натъртване, атеросклероза. Лукът е силно апетитовъзбуждащо средство, регулира моторните и секреторни функции на стомаха и червата. Подтиска развитието на болестотворните организми и действа благотворно на сърдечно-съдовата система.

Как се ползва? – Като подправка, сок, извлек.

Рецепта за отхрачване при грип, бронхит, пневмония:

Ситно нарязан “каба” лук – който съдържа повече вода, се поставя в стъклен буркан. Ред лук, ред мед. След едно денонощие се ползва течността, която се събира на повърхността. Пие се по една супена лъжица поне три пъти на ден, преди ядене.

Морков

Къде вирее? – Европа, Азия, Америка.

Какво, кога се бере? – Ако се отглежда в оранжерии – целогодишно се ползва подземната част.

Какво лекува? – Пролетна умора, алергии, акне. Подобрява зрението и обмяната на веществата. Действа отводняващо.

Как се ползва? – За салата, в сосове, ястия. Като сок, нектар.

Тъй като витамин А е мастно разтворим, най добре се усвоява, ако настърганият за салата морков се поръси с малко ябълков оцет и олио. По желания овкусяването може да става и с лимонов сок – вместо с оцет. Добавянето на настъргана ябълка в салатата от моркови е не само полезно, но и вкусно.

Риган

Къде вирее? – В Европа и Предна Азия.

Какво, кога се бере? – През юли се бере надземната част на цъфналия риган.

Какво лекува? – Горните дихателни пътища, кашлица – действа отхрачващо, рахит, стомашни заболявания – стимулира храносмилането. Успокоява, подобрява съня.

Как се ползва? – Като подправка. Като билка – за инхалации, гаргара, за вани – при балнеолечение.

Целина

Къде вирее? – Средиземноморието, Северна Африка, Швейцария

Какво, кога се бере? – Подземните и надземните части .

Какво лекува? – Храносмилателната система, ревматизъм. Увеличава апетита. Регулира обмяната на веществата. Има антисептични свойства.

Как се ползва? – като подправка, пресен сок, извлек. Може да се нареже на филии и да се постави в маслото, под гъбите, лука и месото, което ще се пече. Целината облекчава болките в ставите, прави ги по-гъвкави и лесно подвижни.

Чесън

Къде вирее? – Произхожда от Южна Азия. Отглежда се във всички страни с умерен климат.

Какво, кога се бере? – Ако се отглежда в оранжерии – през цялата година се ползват зелените листа и луковиците.

Какво лекува? – Грип, астма, заболявания на горните дихателни пътища, атеросклероза. Унищожава паразити в стомаха и червата. Регулира артериалното налягане.

Как се ползва? – Суров, като подправка, извлек. Аз правя чеснова майонеза от български чесън – смян с чопър, после счукан и разбит с малко сол, ябълков оцет и олио. (Внимание! Китайският чесън с едрите скилидки позеленява, ако се направи майонеза от него.)

Вижте и книгата:

Подправките като храна и лекарство” от А. Боева, Л. Нонинска и М. Цанова

 

Към “Природата срещу грипа“.

Към Музика“.

Към “Приказки