Против кашлица

ИЗПИТАНИ  РЕЦЕПТИ ПРОТИВ КАШЛИЦА И БОЛКИ В ГЪРЛОТО

Прополисова рецепта:

Дозировка: парченце  (колкото лещено зърно). При нужда – два или три пъти дневно.

Какво се прави: Размазва се върху небцето и от време на време се докосва с езика или се смесва с истинска – медицинска дъвка.

Как се приготвя: Претопен на водна баня прополис (пчелен клей) се прецежда през марля. Съдът, в който капе стопеният прополис, трябва да е намазан с масло, за да може лесно да се отдели прополисът – след като изстине. Мъничка металическа кутийка с прополис може да се носи постоянно в портмоне или в дамска чанта. През лятото той омеква – при силни горещини има опасност да се размаже из чантата.

Цапа! Боядисва зъбите!

Ефект: Лекува и най тежките ларингити, фарингити, болки в гърлото, загубване на гласа  при пренатоварване на говорния апарат.

Ползвах прополиса повече от 40 години. Без него не бих могла да работя. (В занятията в Библиотеката участваха от 30 до 300 деца. Никак не е лесно да задържиш вниманието им и да ги надвикаш…)

Потърсете в аптеката: Прополисов вазелин – 30% -7 грама, произведен от ХИГИТЕСТ . Намазвате вънрешността на носа. Ако правите това няколко пъти през деня, няма да засъхва носната лигавица – това предпазва от зарази по въздушно-капков път. А и вазелинът е на по-поносима цена, в сравнение с вносните лекарства.

Канелени пръчици

Дозировка: Отварата се ползва три пъти дневно, половин час преди ядене. За гаргара – до 50 грама, а накрая – да се глътне 1 чаена лъжичка отвара.

Какво се прави: Промивка на гърлото – гаргара.  Глътват се 1-2 глътки.

Как се приготвя: Две-три пръчици канела се варят 15 минути в 250 грама вода. Охлажда се – до телесна температура.

Ефект: Лекува възпалено гърло. При гнойна ангина или забрало гърло, когато приготвяте отварата, добавяте 20 цветчета от подправката карамфил – прави се гаргара на всеки половин час. За едно денонощие гнойта изтича и болката рязко намалява.

Гаргара с вода и ябълков оцет

Дозировка: Супена лъжица – за гаргарата, чаена – да се глътне.

Какво се прави: Гаргара. След изплюването на течността от гаргарата, може да се глътва мъничка глътка. Прави се на всеки половин час от събуждането сутринта, до заспиването вечерта.

Как се приготвя: 2 чаени лъжички ябъков оцет се разтварят в 100 милилитра вода.

Ефект: Лекува възпалено гърло и гнойна ангина.

Сироп от лук и озахарен мед

Дозировка: По една супена лъжица три пъти дневно. При нужда, може да се увеличи дозировката или да се приема по-често.

Какво се прави: Глътва се.

Как се приготвя: Купува се по-воден лук. Народното му наименование е “каба лук”. Може и с обикновен. Нарязва се на филии в стъклен или порцеланов съд. Реди се: ред лук, ред озахарен мед. Може да се приготвя с всякакъв вид мед, но озахареният е по-евтин. Престоява едно денонощие на хладно. Прецежда се. Най-добре се съхранява на вратата на хладилника.

Ефект: Отхрачващ. Прочиства дробовете, гърлото, носа. Изхвърлянето на храчките започва още на третия ден от лечението. Дори при тежка бронхопневмония има бързо и ефикасно въздействие. Може да се съхранява продължително време в хладилник и да се ползва при нужда.

Кантарионово масло

Дозировка: По една чаена лъжичка сутрин и вечер, преди ядене.

Какво се прави: Ако можете – бавно глътнете малка глътка, така че да докосне колкото се може по-голяма част от гърлото. Ако не – направете гаргара със супена лъжица кантарионово масло.

Как се приготвя: В шише, пълно до средата с олио или по-добре – зехтин (ако можете да си го позволите – цената му не е малка) – напълнете само съцветията на жълтия кантарион. Внимавайте да не опадат поленовите зрънца. Те ще боядисат пръстите Ви в лилаво-кафяво. Не се тревожете – измива се оцветяването за ден-два. Плътно напълнете шишето. Постоянно го допълвайте с олиото/зехтина.

Оставете го на слънце от 15 до 40 дни. После го съхранявайте на вратата на хладилника. Кантарионът винаги трябва да е покрит с течността – за да не мухляса. Обикновено след 40 дни се прецежда – по-лесно се съхранява течността – извлека. Остатъкът може да се използва външно – за козметични цели, при алергии, ударено, порязано, натъртено. След зарастване на счупени кости, намалява болките и помага за възстановяването на косттите и ставите.

Ефект: Против болки в гърлото, помага и при гастрит. При костно-ставни проблеми.

Внимавайте! Кантарионът предизвиква свръхчувствителност към слънчевите лъчи.

Външно! :

Настойка от Бял равнец

Дозировка: 30 –50 милилитра

Какво се прави: Напръсква се памук и се поставя върху гърлото, зад ушите – където се чувства болка. Загъва се с найлонче или кърпа. Стои поне 2 часа или цяла нощ – ако е възможно.

Как се приготвя: Съцветия бял равнец се заливат с ракия – в шише с широк отвор и капачка на винт. На слънце поне 15 дни. После се съхранява на хладно. Може да се долива.

Ефект: При настинка, ангина, болка в ушите и гърлото. Намалява ставните болки – ако намажете болното място.

 

Към “Природата срещу грипа“.

Към “Против хрема“.

Към “Чай – комбинация от билки“.