Испания

Кралство Испания (España)) е държава, разположена в Югозападна Европа. Намира се на Иберийския (Пиренейския) полуостров, където са и Португалия, Гибралтар и Андора. На североизток, по хребета на планините Пиренеи, е границата с Франция и малкото княжество Андора. Само на 14 километра южно от Испания е брегът на Мароко. Към Испания се числят Балеарските острови в Средиземно море, Канарските острови в Атлантическия океан, градовете Сеута и Мелиля в Северна Африка, както и много необитавани острови от средиземноморската страна на Гибралтарския проток, например Чафаринските острови, „скалите“ („peñones“) на Велес и Алхусемас, както и малкият остров Алборан.

С площ от 504 645 km² Испания е четвърта по големина държава в Европа след Русия, Украйна и Франция и втора в Европейския съюз. Със средна надморска височина от 650 m, страната е сред най-планинските държави на континента. Според информация от 2018 г., населението на Испания е 46 733 038.

Името Испания произлиза от латинското Hispania, с което римляните са назовавали целия Пиренейски полуостров. Когато картагенците идват в земите на съвременна Испания през IV в. пр. Хр., те наричат тези земи „Испания“, което означава „земя на зайците“.

С откриването на Америка, страната се превръща в първата глобална империя и най-мощната държава в света. Културно-историческото наследство е видимо и днес –  испанският е вторият най-разпространен език в света и е официален в 21 държави.

Според конституцията от 1978 г. Испания е социална и демократична правова държава под формата на парламентарна конституционна монархия.

Съвременна Испания е високоразвита индустриално-аграрна страна. Силният следвоенен  икономически растеж и развитието на търговията, след като става член на Европейския съюз през 1986 г., правят икономиката на страната 13-а в света през 2010 г. С площ от 504 645 km2, Испания е  51-вата по големина държава в света и втора в Европейския съюз след Франция.

Релеф

Голямото плато Месета заема близо 60% от цялата територия на страната. На север от Месета се издигат Кантабрийските планини, на изток са разположени Пиренеите, Иберийските и Каталонските, на юг – Андалуските планини. В Сиера Невада е най-високият връх в континентална Испания – Муласен – 3478 m. Месета е разделена на две почти равни части от средновисоката Кастилска планина. На юг от централното плато е река Гуандалкивир, а на североизток – Ебро. На Канарските острови има редица вулкани, някои от които са действащи, включително и най-високият връх в Испания, Тейде – 3718 m.

Води

Петте най-дълги реки в Испания са Тахо, Дуеро, Гуадиана, Гуандалкивир, и Ебро, като всички те, без Ебро, текат от изток на запад и се вливат в Атлантическия океан. Останалите реки са по-къси и със сезонно пълноводие. По-значителни сред тях са Сегура и Хукар. В испанските Пиренеи има близо 1000 ледникови езера, а по средиземноморското крайбрежие има голям брой лагуни и лимани. Най-обширна е лагуната Мар Менор (Малко море) близо до град Картахена.

Из цялата страна са създадени хиляди язовири, като част от широкомащабна правителствена програма.

Климат

Територията на Испания попада в рамките на три климатични пояса – умерен, субтропичен и тропичен.  Климатът в Северна Испания е умерен морски, с изразено влияние на Атлантическия океан, което отслабва от запад на изток. Характерно за този климат е влажното време през цялата година. В останалата част от континентална Испания и Балеарските острови климатът е субтропичен – континентален в централните региони – с горещо лято, студена зима и големи температурни амплитуди, средиземноморски – на юг – със сухо и горещо лято и влажна, мека зима. По високите части на Пиренеите и другите планини климатът е планински. На Канарските острови  климатът е тропичен, сух на изток и с по-голяма влажност на запад.

Флора и фауна

Релефът и климатични условия, както и наличието на островни групи и анклави на североафриканското крайбрежие са причина за разнообразието на животинския и растителен свят.

Флората на Испания включва повече от 8000 вида висши растения, много от които са ендемити – 500 вида на Канарските острови и още 500 в Макаронезия и някои региони в южна Испания. Близо до град Елче се намира единствена в Европа естествена палмова гора.

Фауната включва средноевропейски видове: мечка, вълк, лисица, благороден елен, както и множество южни или ендемични видове: испански рис, генета, мангуста, десман и други. В Испания се срещат почти всички европейски грабливи птици.

Мадрид – столица на Испания

Паметникът “Ла Сибелес”, заедно с фонтана, разположен в сърцето на Мадрид, изобразява Сибел – гръцка богиния на плодородието и природата. В нейна чест, в центъра на площада, е издигнат паметник с нейна статуя и колесница, теглена от два лъва. Тегленето от “диви лъвове” символизира силата и могъществото на богинята на природата. Паметникът е построен през 1782г. Изработен е от големия испански склуптор Вентура Родригез.

 

Албаррасин

Беслау

Рондащок

Барселона:

Барселона – Парк

Валенсия – Градът на изкуствата и науките

 

Майорка

Севиля

Катедралата Санта Мария де ла Седе

 

Дворецът Алказар

 

Икона, нарисувана от испанския художник Бартоломе Мурильо

 

Към Албум – „Испански фолклорни костюми

Към Албум – „Кукли с испански фолклорни костюми

Към „Испанска фолклорна музика и танци“.

Към „Испански приказки

Към “Пиренейски приказки“.

 

Към общия индекс „Приказки“.