Джаным… – 1

 

Джаным, Джаткяр и сестра им Куара

 

Абхазка приказка

Първа част

 

 

Живели някога в планината Кавказ двама братя – Джаным и Джаткяр. Славата им се носела из планините. Бързи били конете им, силни – ръцете, богат лов носели в дома си.

Джаткяр не бил чак толкова храбър… Виж, брат му Джаным бил истински герой – безстрашен, мъжествен и добър!

Сестра им Куара не била особено умна, но много ги обичала.

Не били бедни братята – голям бил домът им, безчет стадата им.

Джаным много подвизи извършил, много врагове сразил. Дори успял да опитоми Араш – легендарния кон, за който мечтаели всички смели ловци.

   – Подвизите са си подвизи! Дошло е време да се задомиш… – често му казвали мъдрите абхазци, които много били живели, много били видели. Знаели, че битките имат смисъл, само ако ги водиш, за да защитиш дома си и хората, които обичаш.

 

Разбрал Джаным, че е време по широкия свят да тръгне, невеста от добър род да си намери. Дълго бродил, но… напразно. Завръщайки се, чул да говорят за девойка, красива и трудолюбива, но имала седем страховити братя – адауы. Великани-човекоядци били те!

   – Как ли ще ме посрещнат? Дали няма да се посрамя?

Знаел Джаным, че ако се наложи, ще може да победи трима от тях, но те били седем! Съмнявал се Джаным, но въпреки това тръгнал пак на път. Замръкнал близо да дома на Айлуа Айса – смел и уважаван абхазец. Поканил той момъка, нагостил го, разговорили се. Разказал гостът, че иска да се ожени.

 

 

В абхазските земи – сватосването не било лесна работа! Трябвало не само девойката да се съгласи, но и нейните близки да я дадат. Обикновено младоженецът дарявал стада на семейството на булката.

Предложил Айлуа Айса да помогне. Отишъл в дома на великаните – адауы. Разказал на девойката за Джаным, но на нея май не ѝ се искало да стане човешка невеста.

   – Ако братята ми разрешат…  – започнала тя да увърта.

В това време се завърнали човекоядците.

   – Как се осмеляваш?! – разгневил се най-младият адауы, искал да разкъса Айлуа.

Братята му го спрели. Знаели те, че хората са смели и задружни ловци. Не посмели да нарушат вековните традиции – за великаните, както и за хората в Абхазия, гостът бил неприкосновен. Решили с хитрост да се отърват от нежелания жених.

   – Сестра ни е една-едничка. Не можем да я дадем на кого да е. Казваш, че човекът е красив и богат, но хубавото лице и големите стада не са най-важното. Наш зет може да стане само този, който построи дом със седем стаи. Дом от рибешки кости!

 

Дали е възможно да се построи такъв дом? Ако искаш да разбереш, прочети следващата част на тази приказка.


Към втората част на абхазката приказка за вълшебства и подвизи: “Джаным, Джаткяр и сестра им Куара” – 2.