Грузия

За държавата и природата

Древните гърци разказвали чудни легенди за Колхидацарството на грузинците – или както те сами се наричат: картвелижители на Картли – централната област в югоизточна Грузия. Това самоназвание на грузинците е заложено в името на цялата страна: Сакартвело.

Грузия е държава, намираща се в централната и западната част на Азия – Закавказието. Граничи с Русия на север, Азербайджан на изток, Армения и Турция на юг и Черно море на запад – на юг от границата на континентите Европа и Азия (де факто в Азия, но населението се самоопределя като европейци).

Площ – 69.700 квадратни километра, над 87% – планини и полупланински райони. Като естествена северна граница се издигат южните склонове на Големия Кавказ, през които е прекаран тунелът Роки, който свързва Грузия с Русия. На юг се намират Малкият Кавказ и Арменското плато.

Между двете големи планини е разположена Колхидската равнина. Тя е отделена на запад от областите Долна Картли и Вътрешна Картли чрез разположените от север на юг планини Лихи.

Най-високият връх в Грузия е Шхара, висок 5.068 м. Най-голямото езеро е Паравани, което заема площ от 37,5 квадратни километра. Най-дълбоката пещера Вороня със своите 2.190 м е същевременно и най-дълбоката в света.

На северозапад е разположена автономната република Абхазия, на югозапад автономната република Аджария, на север областта Южна Осетия. Абхазия и Южна Осетия в момента не са под контрола на Грузия и отстояват своята независимост.

Големите градове в Грузия с население над 100 000 жители са Тбилиси (1 258 085 жители), Кутаиси (178 350 жители), Батуми (118 297) и Рустави (112 624 жители).

Вижте: картата, знамето, герба на Грузия.

Снимки от Кавказ: , , , , 5К-м, 6К-м.

Чуйте Химна на Грузия: “Моята икона — това е моята Родина, моето съкровище – сияйните планини и долини, закриляни от Бога. Свободата ни днес пее за бъдещето. Изгрява утринната звезда, озарява земята ни между двете морета. Слава на свободата!”

Природни забележителности в Грузия: Национален парк „Мтирала“ (Mtirala) се намира непосредствено до Черно море. Топлият климат и стръмните планински склонове, които задържат дъждовните облаци, създават климат, който напомня този в тропическите гори. Наред с огромни масиви от много стари букови и кестенови гори, в Мтирала се срещат няколко вида рододендрони, като този, който расте върху възлестия бук.

Грузия, Давид Гареджи – уникален степен ландшафт с наситеночервени хълмове от пясъчник в югоизточната част на Грузия, непосредствено до границата с Азербайджан, в близост до древния скален манастир Давид Гареджи.

Вижте видеоклиповете: “Грузия – малък рай!”;  Това е Грузия” – Архитектурни обекти в Грузия – кулата на азбуката е особено впечатляваща.

Кратки филми за Грузия: Сокровищница Грузии” – филм, текст на руски език: разностранна историческа информация, прекрасни златни украшения от 5в. пр.н.е. Ще научите, че грузинците през вековете са създали над 500 сорта грозде. В грузинската култура лозата олицетворява чистотата. Ще видите интересни кадри – църкви и манастири. Ще чуете химн на Слънцето – прочутото грузинско многогласно пеене.

Когато активирате звукозапис, той ще се отвори на целия екран. От горния команден ред можете да се върнете пак тук и да прочетете текста, докато слушате звукозаписа. Преди да активирате нов звукозапис, от горния команден ред изключете този, който вече сте чули.

Грузинците могат да пеят дори на осем гласа! Грузинският фолклор е прочут с многогласната музика: мн1, мн2, мн3, мн4.

Чуйте огнените ритми на танца “лезгинка”: л-1, л-2. Подбрах и откъси от грузински мелодии, които много ми харесват: приспивна песен, 2-д, 3-д.

Интернет адреси на сайтове с грузинска музика.

Вижте материал със снимки на грузински костюми и видеоклипове с грузински танци.

Виртуозни изпълнения на мъже – танцьори от грузинския балет Сухашвили, танц на грузинските ездачи, танц на грузинските войни-Ерсиони.

Грузинците са православни християни. Святата Царица Тамара е въвела християнството в Грузия.