Святата Царица Тамара

1_Царица Тамара – икона

1_Царица Тамара – икона

Празниците, посветени на царица Тамара Грузинска и Руска, Православната църква празнува два пъти в годината – на 1 (14) май (този ден много народи считат за празник на цветята) или на третият неделен ден след Великден, посветен на жените-мироносци, които като апостолите изоставили всичко земно и станали последователи на Христос.

В сайта rusich.ru можете да видите: Църквата в Багратиони, построена по нейна повеля. Портрет на Царица Тамара Грузинска: Чеканка – изкован върху метал релефен образ на Царица Тамара. Икони: 6, 7, 8.

Милосърдието на Святата Царица Тамара излекувало раните на Грузия, изтрило сълзите на страдащите. Тя ръководела мъдро и справедливо държавните дела. Нейните молитви пазели Грузия от видимите и невидими врагове.

Грузинска легенда за Святата Царица Тамара

Когато била съвсем млада, бъдещата царица сънувала пророчески сън:

Дарена с крила, тя се издигнала високо в небето над Грузия.

Видяла на запад Черно море. Като лебеди там плували византийските и генуезките кораби. На юг – в единоверната Византия, се извисявала крепостта на православието – Цариград – великан, стъпил на два континента.

Погледнала на изток – видяла Каспийско море. Яростно издигало то вълните си – все по-високо и по-високо. Със страшен грохот се разбивали те, нахвърляли се като лъвове върху брега. Кипели, сякаш мерели ръст с Кавказките върхове, които сияели като храм – озарени от слънцето, обгърнати от бели облаци. Каспийско море искало да се обърне и залее Кавказ, да погълне планината, да я прати на дъното на своите бездни, завинаги да изчезне Грузия сред бушуващите вълни.

Святата царица Тамара молела Бога да спаси страната. Три ангела се появили. Конете им спрели на брега на Каспийско море. Изстреляли те огнени стрели към вълните. Грохот се разнесъл, сякаш планината рухнала. От Кавказ огнен стълб се извисил, запламтяло морето, сякаш било нефтено блато. Превърнало се после Каспийско море в грохнал старец, който моли да го пощадят.

Събудила се Царицата. С дълбока скръб разбрала, че от изток страшна опасност грози страната. Вярвала, че Господ ще опази Грузия, тъй както я е пазил от нашествието на асирийци, вавилонци и юдеи.

Мъдро управлявала Святата Царица Тамара, затова Грузия достигнала върховете на своето могъщество.

Пътникът, спрял на върха на планината, оглеждал прекрасните нивя и лозя. От висотата на птичи поглед ливадите приличали на килим от пъстри цветя. Лазурния пламък на небосвода се отразявал в реките, кротко полегнали сред полето. А в това време на хоризонта се събирали черни облаци. Буря може да застигне пътника в планината, бушуващи потоци да преградят пътя му, но нищо не вещаело беда. Небето над Грузия било ясно и спокойно.

Ала на изток вече се събирали ордите на Чингис хан. Сред върховете на Алтай, в равнините на Манчжурия, в пустините на Монголия страшна сила се струпала. Скоро тя щяла да разсече картата на света от Тихия океан до Средиземно море. Щял да падне Китай. Димът от опожарените градове и села щял да обгърне в траурна дреха небето над Грузия.

Огнената лавина на монголите щяла да се понесе над Русия, конницата им – да достигне границите на Сърбия. Свирепите войни щели да гребнат в шлемовете си вода от Адриатическо море, да я излеят на брега – знак, че тази земя вече е тяхна.

Но, докато била жива царица Тамара, слънцето сияело над Грузия, земеделците сеели, занаятчиите градели храмове и крепости, където майките кърмели децата си.

Молитвите на Святата Царица Тамара винаги ще закрилят Грузия.

Вижте карта – Грузия по времето на Царица Тамара, грузински храм. Из сайта:

 Два филма за живота на Святата Царица Тамара:

http://www.rusich1.ru/publ/71-1-0-524

http://www.rusich1.ru/publ/71-1-0-524

http://history-club.livejournal.com/351003.html – В сайта има снимки и исторически данни за знаменити грузински християнски храмове.

Подбор, превод от руски език и литературна обработка – М. Дюлгерова