За литературни агенти и издатели

„ОГИ – Огненото драконче“

© Автор на текста: Маргарита Йорданова Дюлгерова

© Художник: Невена Колева Колева

Разгледайте нейните илюстрации към първия вариант на  „Оги и Ламята“. Там текстът е оформен като книга-игра.      https://ogibooks.weebly.com/

Сега приключения на Оги-екипа са описани последователно. Използвани са само някои елементи, присъщи на книгите-игри.

“Огненото драконче” развива мисловните умения на децата от 7 до 11 годишна възраст.

Приказни и митологични герои олицетворяват различни начини за мислене и достигане до нови творчески решения за преодоляване на проблемите, с които се сблъскват съвременните деца:

– надмогване на страха,

– осъзнаване на необходимостта самостоятелно да мислиш, да се бориш, да решаваш съдбата си, да преценяваш враговете и да печелиш приятелите си;

– жертва и саможертва,

– истина и лъжа,

– многото лица на рекламата и опасността от злоупотребяването с нея,

– търсене на своето АЗ,

– правото и риска да си различен,

– оцеляването – но на каква цена…

– властта и сляпата вяра в нейната сила и непогрешимост,

– взаимовръзката между всичко живо, между живата и неживата природа,

– опазването на природата.

Всеки от героите разсъждава и действа по начин, характерен за неговия екип[1]. Децата се превъплъщават в образите на героите и така овладяват съответния начин на мислене.

За да победи, читателят трябва да се научи да ползва справочния апарат на книгата – това е една от целите на поредицата “Оги – Огненото драконче”. Затова към всяка от дванайсетте истории има: съдържание, речник, бележки под черта, препратки към откъси от фолклорната енциклопедия, азбучен показалец, библиографска справка.

Винаги е решаващо умението, читателят да прилага знанията си (от фолклора и митологията, например), за да победи или да защити тези, които обича.

Доминира екологичната тематика. Формира се способността на детето самостоятелно да мисли и да носи отговорност за решенията и постъпките си, да се бори със страховете си.

Лайтмотив в “Оги – Огненото драконче” е мисълта, че винаги би могъл да превърнеш поражението в победа, ако научиш нещо ново и ако съумееш да го използваш в нужния момент. Особено ако наблюдаваш, възприемаш и мислиш творчески.

Предлагам и текстове за изработване на компютърни игри, свързани с историите за Огненото драконче. Те би трябвало да доразвият умението на децата да използват “инструментите за мислене”.

Най-ефективен би бил комплексният подход при издаването на „Оги – Огненото драконче“, ако се използват огромните възможности на интернет: многоцветни илюстрации, анимация, звукозаписи на текста с музикално оформление, препратки към компютърни игри и рисувани филми за Огненото драконче.

 

За улеснение на литературните агенти и издатели – ето, какво се случва в:

1. „Оги и Ламята“

Инструмент за мислене – ФУ – физически части, умствени части

Кученцето Дан и гарванчето Охи намират кристално яйце, от което се излюпва Оги. Негова пазителка и учителка е вълшебната лупа – мадмоазел Фу. Ламята го преследва. Нейното вълшебно око събужда страховете на всички в Долината. За да спасят новия си приятел – Огненото драконче – те трябва да надмогнат страховете си. Старият гарван Ох успява да обърне посоката на вълшебството – Ламята, подгонена от своите страхове, бяга, търси спасение далеч от тях.

2. „Оги и Градушката“

Инструмент за мислене ПМИ – плюс, минус, интересно

Градушката напада. Всички в Долината помагат на Картала – таткото на орлетата да опази семейството си. Успяват да скрият Оги и орлетата от второто нападение на Градушката.

Но Ламята праща черна градушка. Вълшебникът – старият гарван Ох и Карталът с хитрост, вълшебство и смелост примамват Черната градушка, превръщат я в омагьосана кула от черен лед.

3. „Оги и Дъг“

Инструмент за мислене РаП – разлики, прилики

В езерото на пъстървите се появява непознато страховито създание. Приятелите на Оги спорят, дали то е риба или змей. Решават, че това е змеят, който ще ги пази от Градушката. Започват да го хранят и поят, за да го умилостивят, молят го да ги закриля. Наричат го Дъг. Дъг расте.

Растат и учениците от Колежа за ръководни червеи – под кората на Вековната мура Вемура. Тя напразно се надява, от тях да се излюпят красиви пеперуди. Разочарованието от тяхната лакомия и злоба отнемат силите ѝ. Светкавица подпалва дървото. Вълшебство позволява на героите да върнат времето назад, ако са разбрали, колко опасно е, друг да мисли и решава вместо тях.

Оказва се, че гените на Дъг са променени в тайнствена лаборатория, за да бъде създаден отново древен вид дъгова пъстърва. Дъг става част от Оги-екипа. Научава се, как да воюва, става предводител на змейското опълчение. Всички заедно прогонват Градушката и Ламята.

4. „Оги и Кълбовидните мълнии“

Инструмент за мислене НИ-СИ – налична информация, скрита информация

Каква е тайната на странните кълбовидни мълнии? Кого преследват Бялата и Черната кълбовидни мълнии? Оги екипът се опитва да ги подмами и затвори в пещерата. Но май Черната мълния иска точно това. Какво се случва с малката водна капка в страната на Хримтурсите? Ави решава, че докато не предизвикат мълниите, няма да научат нищо за тях. Скача пред Черната мълния и двете изчезват – пътуват през пространството и времето, гмурват се в Извора на живота, виждат сътворението на нашата Вселена.

Малката круша Оли храбро застава пред майка си – старата круша Йоли, предпазва я от Бялата мълния, която сякаш търси Оги. Но се оказва, че тя няма да навреди на Огненото драконче – носи му обичта на неговите родители от Огнената вселена.

Кой е странният професор Холц Копф от Академия “Вермикайо” – почетен рушвет-пиар в Ментърджи колидж, имиджмейкър на Нетфон? Защо пъстървите продават родното си езеро? Ще научите от “Оги и кълбовидните мълнии”.

5. „Оги и Сушата“

Инструмент за мислене – НЗЦ – намерения, задачи, цели

Сушата шета из Планината и Долината, брат-брата убива за капка вода. Дори древните богове – Зевс, Перун, Тангра и Тор се налага да преклонят глава пред Сушата.

Ламята праща бобрите – да построят съоръжение, което да отведе подземните води на планината до Божествения бряг на Зевс.

Оги-екипът използва вълшебството на Лунния лъч, за да разкрие злите планове на Ламята и нейните слуги.

Вихрушката отвлича Пороя Ото, а после и червеното омайниче Ели. Скакалецът Скок разузнава и успява да съобщи на Вълшебника Ох предсказанието за това, как може да прогонят враговете.

Зелената войска на младите дръвчета и храсти се готви за битка.

Малката водна капка Ави се е превърнала в грозна, страховита  Ледена великанка. Тя погрознява от лошите думи и зли помисли на героите. Оги успява да срази магията и да възвърне истинския образ на Ави.

Задружно, всички обитатели на Долината и Планината, заедно с древните герои от митологията успяват да победят Сушата и Ламята.

6. „Оги и Халата“

Инструмент за мислене ГТД – гледна точка на другите

Орлицата е ранена, докато брани новоизлюпените орлета от Халата. Ловците искат да я застрелят. Билкарките и природозащитниците – се опитват да я излекуват. Овчарите ѝ носят храна.

Пороят Ото слугува на Халата, докато тя бърка страховити магии в Казаните[3] . Ото спасява змийчето Питанка от гнева на Халата.

Ламята и червеят ХоГ искат да използват вековната вражда между Халата и Картала, но не успяват. Змийчето Питанка показва на Халата истинските им намерения и чувства. Гарванът Ох запазва и засилва вълшебството на Питанка, дава възможност на ХоГ, да чуе мислите на Ламята, да разбере, че тя го презира. Червеят успява да провали замислите на Ламята. Благодарение на заклинанието, открито от стария гарван Ох, Оги-екипът пак побеждава Ламята и я прогонва отново.

7. „Оги и Ген“

Инструмент за мислене ОФ – отчитане на всички фактори

Кой разнася птичия грип?

Ще оцелее ли орлето Зоркото око?

Кралицата на хримтурсите ще помогне ли на Калин Орела?

Кой е Ген?

Страшна болест върлува сред птиците. Никой не знае защо и как са се разболели. Оги-екипът разследва, опитва се да намери решение. Маймунката Ефу и малката круша Оли успяват да влязат в лаборатория, където откриват Ген – създаден от учените, за да ускорява оздравяването. Разбират, че някой е откраднал ампула от тоя ген и го е променил. Проследяват района, в който се разпространява болестта. Досещат се, че съвпада с пътя на Свраката продавала дезодоранти, които е взела от червея ХоГ.

Орлето – Зоркото око се е заразило. Халата, Пороят Ото и Питанка  се опитват да го лекуват. Оги-екипът отнася другото орле – Калин в замъка на хримтурсите, за да не се зарази и то. Халата успява да забърка отвара, с която всички в Долината се имунизират.

Вълшебството на Питанка разкрива, какво е сторила Ламята – наела е учени, които променили гена – вместо да лекува – да разболява птиците. Калин се досеща, че щом е имунизиран, в кръвта му има антитела, които могат да излекуват брат му – Зоркото око. С помощта на Ген, учените от лабораторията създават лекарство, което спасява птиците.

8. „Оги, Лим По и Чудовището“

Инструмент за мислене АВИ – Алтернативи, възможности, избор

Защо Чудовището иска да унищожи Кораловия риф?

Кой е Бепо? Приятел или враг е бисерната мида Трида?

Зоркото око ще изтръгне ли от сърцето си трънчето на завистта? Ще подкрепи ли брат си – Калин Орела?

Кои са мъдрите мечоносци? Защо родът им – Лимулус Полифемус има синя кръв?

Дъг води младите пъстърви из океана, учи ги, как да оцеляват. После сам търси Лим По – най-мъдрия Мечоносец. Калин и Зоркото око искат да тръгнат заедно с Оги, Ави и Ген на дълго и трудно пътешествие.

След боледуването Зоркото око е още слаб, затова се налага да остане. Трънчето на завистта гризе душата му. Вълшебството на Ген – дали е благословия или проклятие?

По време на страховита буря в океана, Калин лети, но долавя мислите, чувствата, желанията на брат си – Зоркото око си представя, че Калин загива в бурята. Това изпива силите на Калин, но той се съсредоточава, праща на брат си своята любов и загриженост.

Това помага. Зоркото око присъединява силата и обичта си – Калин достига до окото на бурята, приютява се в пещера на атола. Там Ген, Оги, Ави и Калин срещат рачето пустинниче Бепо и Дъг. Запознават се с мидата тридакна – Трида, приятелка на Бепо.

Но приятел или враг е Бепо? Докато той препуска из океана, скрит зад перката на огромна акула, някой я сграбчва и я понася високо в небето. Чете мислите и чувствата на рачето-пустинниче. Заплашва го, че ако не му донесе перлата от огън и лед, ще унищожи и него и любимата му Трида. Как ще постъпи Бепо?

Какъв е планът на мъдрия Лим По повел мечоносците (Limulus Polifemus) от дъното на океана и праисторическите времена до Космоса?

Е, прочетете, за да разберете това, драги читатели, литературни агенти и редактори.…

9.”Оги и Вулкана”

Инструмент за мислене СИР – следствия и резултати

Защо се събужда Вулканът? Кой може да приспива Вулкани? Как да се отървем от заплахата на Черната скала? Ще се справи ли Оги-екипът с изпитанията в Страната на думите? Ще успеят ли да овладеят изригването на Вулкана приятелите на Оги: Ави, скалите, хримтурсите, Старият вълшебник – гарванът Ох и Пороят Ото?

10. “Оги и Гейзера”

Инструмент за мислене – ВИП – важност и приоритети

Какво е замислил Старият гарван? Може ли да помага това, което ни застрашава? Кое е най-важно в момента? Ще бъде ли то най-важно и утре? Кои са вихровите приони? Къде е Вселенската библиотека?  Защо са изчезнали динозаврите? Защо Ламята е омагьосала скалите? Оги-екипът ще успее ли да спаси Долината?

11. “Оги и Черната орда”

Инструмент за мислене – случайна дума

Враговете могат ли да бъдат превърнати в приятели?

Как да запазим екологичното равновесие?

Петте сирачета – глиганчета се крият близо до Гейзера и бързо растат – стават глигани-великани. Решават да воюват – да поробят земите край планината, да си осигурят простор. Простор търсят и породистите жребци от пустинята, доведени от червея ХоГ, за да забавляват богатите туристи, почитатели на екстремните спортове. Глиганите-великани, черните тънконоги коне или пълчищата от черни мухи – те ли са страховитата „Черна орда“? Или черните мисли, черните чувства, които никнат в душите на обитателите на Долината?

12. “Оги и Вселената”

Инструмент за мислене ПО – провокираща операция

Планетите скоро ще се подредят така, както се случва веднъж на милиони години, но за да овладее пълните магически сили и умения на огнените дракони, Оги трябва да долети до астероида, който преминава на светлинни години от Слънчевата система. Как ще се справи Оги-екипът с това ново предизвикателство?

Вселената на приятелството? Съществува ли? Как да я опазим?

 

Към “Оги

Към индекса “Приказки

 

[1] 1. Вижте и книгата на Едуард Де Боно “Шест мислещи шапки”.

[2] Вижте книгата на Едуард Де Боно “Научете детето си как да мисли. Ръководство за творческо мислене”.

[3] Пропаст в планината Пирин, в България.

[4] Гейзерът в подножието на планината Рила в България е най-горещият в Европа – 102 градуса по Целзий.