Гръцка музика и танци

 

ФОЛКЛОРЪТ е кръвта, която дава кислород  на МУЗИКАТА и я поддържа жива, събужда творческия ѝ потенциал – раждат се нови мелодии, плод на мислите и чувствата на композитора и слушателя.

Да! И на слушателя! Защото слушайки музикалната творба, всеки я свързва със своите спомени, с преживяното и мечтаното, осмисля всичко това, достига до ново ниво на осъзнаване и претворяване на възприетото.

Как това да стане част от учебно-възпитателния процес?

Като позволим на неформалното общуване да стане посредник между нашето възприемане на творбата и възприятията на децата или студентите.

Да опитаме ли? Чуйте този откъс от творбата на Стаматис Спаноудакис „Море“ (Stamatis Spanoudakis – Thalassa)

Нарекох откъса: „Вълните на времето“. Ще Ви обясня, защо.

Преди 45 години за пръв път видях Средиземно море и се докоснах до сътвореното от древните средиземноморски цивилизации. Повече от 34 години не съм ходила на море, дори и на нашето Черно море.

Моята представа за морето е тясно свързана с есето на Елиас Канети, в което анализира желанието на хората да бъдат част от човешка общност. За мен най-важната човешка общност е семейството ми.

Музиката събуди скъп спомен – последното ни пътешествие из Рила. Казват, че при хубаво време, от връх Мусала може да се види морето. Не го видяхме, но България се бе ширнала от хоризонт до хоризант. Сякаш  летях.

Когато стигнахме билото над Седемте рилски езера, омагьосани замряхме, покорени от величието и духовната мощ на планината. Бяхме заедно, бяхме част от магията на това място.

Може би заради това, след като вълните на времето отнесоха татко, ние с майка ми години наред се връщахме там.

И сега музиката отприщи бента – вълните на времето ме понесоха – видяното, преживяното, прочетеното оживя. Древните митове, приказки, статуи от музеите, изгревът над морето, страховитата буря, която ни застигна край островите, топлината, закрилата на семейството, обичта. Чувствата и образите прииждаха. Музиката ми ги върна, вълните на времето ми показаха, че те са винаги тук – край мен и в мен…

В Ютуб има видеоклип „Море“ (5:43), в който е претворено друго възприемане на тази музикална творба на Стаматис Спаноудакис.

Опитайте този подход – дайте възможност на Вашите ученици или студенти да се докоснат до вашето възприемане на дадена музикална творба, след като те споделят своето. Може би така ще обогатят и развият уменията си да слушат, чувстват и осмислят музиката. И със сигурност, ще се почувстват част от една човешка общност.

 

 

Индекс – Гръцки танци и песни

Посочени са номерата на записите от Международния фолклорен архив:

019_Arabella

062_ChiotikosboatFromChiosSinging

187_Kalamatianos

188_Kalamatianos

238_Marinella

248_Misirlou

249_Misirlouroubanis

250_Mousme

265_Nychotosnigtfall

410_SyrtoParaMeMaroPareMe

412_TaLeftaTiThaTaKanis

443_Tsamiko

Ансамбъл на Игор Мойсеев – „Сиртаки“  Сюита гръцки танци  11:14 – Мъжки танц „Зорба“; Танц на девойките; Общ хоровод; Мъжки танц – надиграване; Общ финален танц. Постановка 1990 г.

За най-горещите почитатели на гръцките танци – 55 минутен видеоклип от Ютуб – Златна колекция – Сиртаки, Бузуки – 18 мелодии – от 23-03-2019.

От фонда на библиотека „Л. Каравелов“ избрах за вас изпълнения на гръцка музика, които много харесвам:

1 – Сиртаки

2 – пее  Х. Алесиу

3 – пее Х. Аресиу

 

4 – Бузуки

5 – Бузуки

 

67.

8 – пее Катерина Станиси

9  – тази песен е прекрасна – чуйте я!

 

1011 – Тези песни носят духа на Гърция!

 

 

Към „Гърция“.

Към Албум     „Гръцки фолклорни костюми“.

Към Албум    „Кукли с гръцки фолклорни костюми“.

Към „Митове и легенди от Древна Елада“.

Към „Гръцки приказки“.

 

Към общия индекс „Приказки“.