Японски градини

 

jap_g_Kyoto_1

Най-древните градини в Япония са от периода 593-710 г. Основа за създаването им се счита 794 г., когато японската столица от Наро е преместена в Киото.

 jap_g_Kyoto_2

Японската религията е тясно свързана с изкуството да се създават градини. В японската философия единението с природата е особено важно -претворено е с могъща духовна сила, чрез хармоничното съчетаване на камъни, вода, пясък, дървета и цветя в градината.

Съществените елементи в една японска градина.камъните. Майсторите и теоретиците на градинско-парковото изкуство са разграничавали камъните: езерни и речни, разделящи поток, камъни-пътечки, лежащи камъни. Те са почитани от древни времена. Японците винаги са отдавали важно значение на камъните и разположението им градината.

Водата е друг основен елемент в японската природа. В планините има много езерца, водопади, потоци, а в равнините широко разливащи се реки. Като островитяни японците отдават голяма почит на океана. В чайната градина водата винаги служи за миене и пречистване. Водата в японската градина: 1, 2, 3, 4, 5, 6.

Суха вода – има няколко причини, за да се предпочита изкуствената вода. Първо, философски погледнато, сухата река е абстрактно идеализирана в дзен културата, второ, истинската река е по-трудна за овладяване и използването ѝ е по-скъпо. Комбинацията от двете води е често срещана. За създаването на сухи реки се използват чакъл, речни камъни или пясък. Ивиците от пясък и чакъл са еквивалент на пространствата, толкова важни за създаването на градината, а именно мистериозните елементи са тези, които позволяват на мисълта да странства. Снимки – скали, пясък, скулптури в японската градина: 1, 2, 3, 4, 5.

Мостове – придават чувство на стабилност в градината. Използват се и като акцент или фокус в композиционното решение на парковата площ и дават различни гледни точки. Философското значение на тези елементи е преминаването от едно абстрактно пространство към друго. Снимки на мостове от японските градини: 1, 2, 3, 4, 5.

Oсновните видове градини са четири и идват от формите на стила – скална градина, водна градина, градина на литераторите и градина на чая. Интерес предизвиква чайната градина – с ограничени размери и задължителен елемент навес или павилион за чаената церемония, изграждат се още кладенец, каменен басейн и фенер. Основното предназначение на тази градина е да предразполага за съсредоточаване и самовглъбяване. Вижте снимките от чаени японски градини: 1, 2, 3, 4, 5. Характерни за сградите в японските градини са извитите покриви: 1, 2, 3, 4, 5. Вижте и файла за замъка Химедзи.

jap_esen

“Есенна тъга” – японска музика

Декоративните растения, които използват японските паркоустроители, са иглолистни дървета, цъфтящи дървета – декоративни вишни и череши, заради ефекта им по време на пролетния цъфтеж, клек и др. Цветята се използват ограничено в градините. Снимки на цъфтящи японски вишни – сакура: 1, 2, 3, 4, 5. Във файла за японска фолклорна музика чуйте, как е претворена красотата на цъфтящите японски градини.

jap_g_s_6

Начинът на живот и въвеждането на будизма са научили японците да обичат простотата на формите, което непосредствено е въздействало върху устройството на градинско-парковото изкуство в Япония. По традиция дизайнът се прави така, че градината да бъде балансирана с всичко, което я заобикаля. За да се постигне това, се използва една древна техника, наричана шакей или “пейзаж на заем”.

Ако в близост има хълмове или в далечината се виждат планини, японецът ги включва в изгледа, ако има вода, той изгражда малка каскада, поточе или езерца. Подрежда камъни, прокарва вади, издига умалени хълмчета. Целта на всичко това е една – градината да бъде място за размисъл, наслада, успокоение и достигане на хармония на душата със заобикалящото я.

Едни от най-красивите снимки: поточе в японска градина: 1, 2, 3, 4.

jap_g_v_p_5

Източник: (http://siran-onik.blogspot.com/2008/10/blog-post_21.html)

За най-любознателните почитатели на японските градини:

http://www.comfort.bg/bg/%D0%B8%D0%BD%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%B5%D1%81%D0%BD%D0%BE/view/70.html

Към индекса за бърз достъп до японските приказки.