Чехия

Столица: Прага

Официален език: чешки
Население: 10 649 800
Площ: 78 866 km2

Валута: Чешка крона (CZK)

Флаг: синьо, бяло и червено.

Чешката република, съкратено Чехия е вътрешно-континентална държава в Централна Европа. Тя граничи с Полша на север, Германия на север и запад, Австрия на юг и Словакия на изток. Включва историческите области Бохемия, Моравия  и Чешка Силезия.

Население – 10 649 800 – според данни от 2014 година, около 90% от тях са чехи  към които спадат и моравците. В страната има малцинства от словаци, както и поляци в североизточна Моравия и германци в северозападна Бохемия. Циганите са малка, но ясно изразена общност, която не е била асимилирана.

Вероизповеданиякатолици – 10,4 %, протестанти – 1, 1%; атеисти – 34,5, други и нерелигиозни – 54 %.

СтолицаПрага. Населението на града през 2012 година е 1 241 273 души, което е над 10% от населението на Чешката република. Разположен е на река Вълтава. Прага е смятана за един от най-красивите градове в света и е сред най-посещаваните от туристи. Известна е с многообразната си архитектура от различни периоди – барок, рококо, готика, романтизъм. Туризмът в Чехия е свързан с архитектурното и историческо наследство на страната. Снимки от Прага:

Разгледайте фото албума – забележителности от Чехия.

Големи градове: Бърно, Велехрад, Ихлава, Карлови Вари, Пилзен.

Релеф: Чешката равнина – с площ около 11 хиляди квадратни километра е в Северната част на страната, със средна надморска височина 228 м. Обградена е от североизточната част на Чешкия масив – с най-висока точка връх Снежка (1603 m)  от  Судетите на североизток, Чешко-Моравските възвишения на юг, Берунските възвишения на запад и Рудните планини на северозапад. Отводнява се от горното течение на река Елба и нейните притоци.

Големи реки: Вълтава – 446 км, Ихлава – 184,5 км, Лужнице – 208 км, Морава –353 км – влива се в река Дунав.

Държавно устройство: парламентарна република

Официални празници: 28 септември – Ден на държавността, 28 октомври – Ден на независимостта.

Икономика: автомобилостроене, самолетостроене, електроника. Произвеждат дизелови и електрически локомотиви и трамваи. Добиват въглища, оловно-цинкови руди, уран. Прочути са чешките стъклени и кристални изделия, както и чешката бира.

 

За Кирил и Методий във Великоморавия:

В началото на 9 век славянският пълководец Моймир обединява моравските славяни и създава Моравско княжество. Около 830 година то прераства в държава – Великоморавия, която обединява предшествениците на чехите и словаците.

Засилването на немското влияние е възприето като заплаха за короната от неговия наследник Ростислав (850 – 870). Той се обръща към Византия, която по негова молба през 863 година изпраща братята Константин – Кирил и Методий да въведат богослужение на славянски език, което би довело до църковна независимост от Германия, а това би подсилило държавния суверенитет.

Преди мисията Методий е бил ръкоположен за свещеник. Използвана е създадената по-рано от Константин – Кирил азбука – глаголицата. През 867 година новата писменост и богослужебните книги на нея са одобрени и благословени от папата, а Методий е ръкоположен за епископ Моравски. Така от една страна се постига независимост от Източното Франкско кралство, от друга страна е осигурена папската духовна юрисдикция над страната. През 873 година Методий е повишен в ранг на архиепископ Моравско-Панонски.

Песните и танците в Чехия били съпровождани първо от народна арфа, по-късно и от флейта, кларинет, две цигулки, контрабас и гайда. Популярен музикален инструмент в чешкия фолклор е цимбалът – от групата на струнните инструменти – с множество струни, по които се удря с дървени чукчета (палки) с форма на лъжички. Самият инструмент представлява дървен резонатор в правоъгълна или трапецовидна форма с доста големи размери (1,20 м дълъг и 1,50 м широк).  Избрах за вас два видеоклипа с изпълнение на чешки музиканти: 1, 2. Цимбалът е особено почитан инструмент в циганските оркестри – Ерик Тирда и малкият музикант свирят чудесно. 

 

Цимбалът заема почетно място и в симфоничните оркестри. Ако имате 12 минути – вижте и чуйте част от концерта, състоял се на 10 април 2019 година в Бърно.

Активирате ли звукозапис, върнете се пак тук, от горния команден ред, за да разглеждате снимките, докато слушате чешка народна музика: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, от сайт с танци на народите.

Видеоклипове – чешки фолклорни танци:

  1.  (1:42 –  Мъркащото котенце – чешка детска песничка)
  2. (2:07 – Чешкият ансамбъл на Международния фолклорен фестивал – Пловдив 2018)
  3. (14:05 – Чешки ансамбъл “Гауделмус” – Пловдив 2018)

Снимки на чешки фолклорни костюми: 1, 2, 3, 5, на моравски фолклорни костюми: 4, 6, 7.

 

Към “Кукли от Чехия

Към индекса “Чешки приказки”.

Към общия индекс: “Приказки”.