Фолклорни костюми от Азербайджан

az_k_1

az_k_2

http://img0.liveinternet.ru/images/attach/c/1//50/119/50119981_1256044609_azerbaydzhan.jpg

az_k_3

http://atil.blog.bg/photos/118356/original/y_d73fd13c.jpg

 

В Уикипедията – на руски език –  има статия и много фотоси за азербайджанските фолклорни костюми.

http://www.youtube.com/watch?v=VEfFhcqeIe4 – азербайджански национални костюми – видеоклип – фолклорна музика (оригинални и осъвременени)

http://nnm.ru/blogs/klimbim/azerbaydzhanskiy_kostyum/    – мъжки азербайджански костюм – само дрехата е представена

http://dressed.ru/groups/18/topics/238-Folklor  – портрети на жени от различни националности, облечени в национални костюми

http://www.expoclub.ru/upload/030109-2.jpg  – майка и дете в азербайджански костюми

Подбрах за Вашите ученици фотоси на азербайджански фолклорни костюми, които можете да разгледате, подберете и покажете на децата в урока, посветен на азербайджанските приказки: 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11.

Ако обичате да рисувате, вижте рисунки на азербайджански костюми: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10. Интересни са и куклите с носии на други народности от Азербайджан: 1, 2.

 

az_k_4

Непременно разгледайте снимките към статията за азербайджанските килими:

http://www.trend.az/life/interesting/2055131.html – Вълшебните плетеници на азербайджанските килими  (фотосесия)

Азербайджан, Баку, 10 август 2010 /кор. Trend Life В. Иманов/

Тъкането на килими е едно от най-древните декоративно-приложни изкуства в Азербайджан според Херодот, Клавдий Елиан, Ксенофонт и други антични историци. В епохата на Сасанидите (III-VII век) били изтъкани великолепни килими от коприна, златни и сребърни нишки. През  XVI-XVII ги укрясявали и със скъпоценни камъни.

Азербайсжанските копринени килими са възпети в епоса “Китаби Деде Коркуд” и са възхвалявани в много исторически книги, в класическата литература и фолклора.

Сред азербайджанските килими се открояват: бакинските, гянджинските, казахските, ширванските, шемахинските, карабахските, кубинските, ардебильските и тебризските.

Старинни азербайджански килими се съхраняват в най-известните музеи на света. През 2010 година “Традиционното азербайджанско тъкаческо изкуство”  е включено в списъка на ЮНЕСКО за нематериалното културно наследство на човечеството.

Невъзможно е да се опишат вълшебните плетеници на азербайджанския килим. Та нали той е събрал многобагрената красота на природата  – синевата на небето, зеленината на горите, гъстите сенки по склоновете и белотата на снежните върхове. Вълшебно переливащите се багри на килимите са поели рубинено яркия цвят на зърната от нар, златистото сияние на дюлите, меда и шафрана, лилавите оттенъци на гроздето. Неизчерпаемо преплитане на фигури и цветове, полет на творческата фантазия и високо майсторство – ето това е азербайджанският килим.

Към индекса за бърз достъп до азербайджанските приказки.