Украйна

 

Украйна е държава в Източна Европа. Тя граничи с Черно и Азовско море на юг, с Русия – на изток, с Беларус – на север, а на запад – с Полша, Словакия, Унгария, Румъния и Молдова.

Площта ѝ е 603 628 km². От тях 7% водни площи.

Релеф и природни ресурси – Украйна е предимно равнинна страна. Равнинно-хълмистите земи заемат 95% от територията, а планинските земи съставляват едва 5% от площта на страната. Това са части от Източните Карпати и Кримските планини. Страната е богата на въглища (Донецки басейн), железни руди (Кривой рог) манган (Никопол). Украйна е богата и на други природни ресурси: нефт, природен газ, каменна сол, сяра, графит, каолин.

Украйна – Карпати

Реки – Украйна има гъста речна мрежа. През страната протичат големи реки като Днепър, (трета в Европа след Волга и Дунав), Днестър, Южен Буг, Припят, Десна, Северен Донец. Долното течение на Дунав е естествена граница между Украйна и Румъния. Дължината на плавателния речен път е около 5000 km. Главната плавателна река е Днепър – транспортното ѝ значение нараства още повече след изграждането на верига от водохранилища. Големи днепърски пристанища: Черкаск, Кременчук, Киев, Днипро, Запорожие, Херсон. Транспортната дейност се извършва и по Южен Бук, Донец, Днестър и други по-малки реки.

Население (2017) – 48 457 000 души – 77,8% украинци, 17,3% – руснаци и още над 100 други народности, между които и българи (0,4%).

Вероизповедания – православие (65,4%) други християни – 32,2%, юдаисти – 0,8 %, мюсюлмани – 0,4%, други – 1,2%

Кликнете върху снимката, която искате да разгледате. Тя ще се отвори на отделен екран. Затворете го, след като разгледате снимката.  Можете да се върнете пак тук – от горния команден ред.

Столицата Киев е с население от 2 860 400 жители.  (Снимки от сайтовете piksabi  и videley)

Кивско Печорската лавра

Киев – Църквата „Света Троица”, издигната през XVII в. Тя датира от много по-рано.  до днес пази множество чудни стенописи.

Киев – Златната порта

По-големи градове: Киев, Харков, Днипро, Одеса, Донеск, Запорожие, Лвов и др.

Държавно управление – полупрезидентска конституционна република.

Валута – украинска гривна (UAH)

Икономиката на Украйна е съсредоточена върху тежката промишленост. Добив на полезни изкопаеми – страната е световен монополист в производството на титан и е един от водещите производители на манган, цинк и желязо. Украински е и един от най-големите металургични отрасли в Източна Европа. Произвежда се пълна гама от транспортни средства – автомобили, локомотиви, камиони, самолети, космически ракети. Украйна е един от най-големите консуматори на електроенергия в Европа, а голяма част от електричеството се произвежда от АЕЦ.

Селско стопанство – Земеделие: отглежда се пшеница, царевица, ечемик, картофи, захарно цвекло, грозде, плодове и зеленчуци; Животновъдство – говеда, овце, свине, птици.

Фолклор

Украински фолклорни костюми – 1, 2, 3, 4, 5, 6.

 

  

Украинска бродерия – 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14.

 

Украинска музика и танци – 1, 2, 3, 4, 5, 6.

Звукозаписите се отварят на нов екран- Минимизирайте го, а после от горния команден ред се върнете тук, за да разгледате снимките.

 

Към „Украински приказки“.

Към общия индекс „Приказки“.

Към „Природата срещу грипа