Сламени кукли

Кукли от лико, слама, царевичак

Тези кукли първоначално са изпълнявали ролята на пазители на дома, семейството, реколтата.  Предците ни вярвали, че те имат вълшебна сила. После, постепенно, на преден план излиза декоративната им стойност. Все по-умело, творчески се пресъздават традиционните образи. В социален аспект те вече изпълняват ролята на сувенири – дар и пожелание за добруване. Сега е много трудно да преценим, кои от тях са оригинални, фолклорни, ритуални образи, кои – красиви украшения.

В този албум подбрах най-интересните, умело изработени кукли от слама, лико, царевичак, коноп.

Първите няколко кукли в стари времена са били от групата “мотанки”- закрилници, вълшебни помощници. Наричали са ги “Стригушки”.  В земите на руси, белоруси, украинци, хората вярвали че тези кукли могат да осигурят богата реколта. Изработвали ги от слама, лико, парченца лен или коноп. Стригушка може да е украсена само с червена лентичка, но и да е облечена с традиционните дрехи за съответния народ. Основното, което трябва да се знае за тая кукла е, че са я изработвали от първия ожънат сноп.

            

 

“Неразлучники” – това били куклите, които подарявали на младоженците, с пожелание за щастлив семеен живот. А образите на духове – закрилници на дома, били разнообразни.

  

Ето една чудесна кукла – закриляща жътварите, пазителка на богатата реколта.

Същата роля имал и тоя амулет:

      

Дали тази дама е носела богатство на семейството, не знам, но наистина е интересна. Конете често присъстват в изложбите на кукли от слама.

 

На особена почит са и образите на птиците – петел, щъркел, бухал, феникс.

 

 

 

А сега вижте куклата, въоръжена с метла – за да изчисти дома от лошите мисли, болести и нещастия. Като нея и куклата Перуница смело прогонва злото.

 

И идва ред на радостта, здравето и късмета – за да е щастливо семейството.

Към “Природа и фантазия

Към “Играчки от дърво

Към “Глинени и керамични играчки

Към “Парцалени кукли

Към “Славянски обредни кукли

Към “Кукли – манекени

Към “Кукли за куклен театър

Към “ФЕЯ

Към общия индекс “Приказки