Планината

 

Кавказ - връх Елбрус

Кавказ – връх Елбрус

 

Кавказ

Разположена в крайните югоизточни части на континента, Кавказ е най-високата планинска верига в Европа. Тя се простира между Черно и Каспийско море и бележи границата между Европа и Азия. Простира се на територията на Русия, Грузия, Армения, Азърбайджан, Турция и Иран. Най-високият връх в Кавказ и в цяла Европа е Елбрус, висок 5642 метра. Той се намира на територията на Русия, недалеч от границата с Грузия.

Кавказ е младонагъната планинска верига. Тя е част от Алпо-Хималайската планинска система, която се простира по цялата дължина на Евразия. Подобно на повечето младонагънати планини, Кавказ също е високо сеизмичен район.

Планинската верига играе ролята на климатична бариера. Тя спира топлите въздушни маси, идващи от юг и студените въздушни маси, идващи от север. Заради голямата си надморска височина Кавказ притежава характерен за високите планини микроклимат. Макар че попада на границата между субтропичния и умерения климатичен пояс, ледовете по високите и части никога не се стопяват напълно. Глетчери можете да откриете над 3000 метра надморска височина. Разнообразието в надморската височина и в климата е основна причина за биологичното разнообразие. В най-ниските части виреят широколистни гори, които във височина се сменят от иглолистни. Над 2000 метра горите отстъпват пред суровите алпийски пейзажи. Разнообразието от животински видове тук също е огромно. Срещат се мечки, вълци, лисици, рисове, чакали, елени, бизони, кози, както и огромно разнообразие от птици, земноводни и влечуги.

 

http://pochivka.com/planini/n21-16953-%D0%92%D1%80%D1%8A%D1%85_%D0%95%D0%BB%D0%B1%D1%80%D1%83%D1%81

 

Връх Елбрус е най-високият от осемте гиганта в Кавказ, чиято планинска верига се простира на 1, 127 км между Черно и Каспийско море. Елбрус е най-високият връх не само на територията на Русия, но и в цяла Европа и като такъв е обект на желанията на много алпинисти от цял свят. След изкачването на Мон Блан в Швейцарските Алпи, обикновено погледите на катерачите се насочват именно към Кавказ и величествения Елбрус.

Всъщност Елбрус е съставен от огромен конус, завършващ с два върха – Източен – 5621 метра и Западен – 5642 метра, разделени от седло с височина 5322 метра. на територията на Кабардино-Балкарската (Kabardino-Balkaria) автономна република в Русия, близо до границата с Грузия. Издига се северно от Главния Кавказки хребет, с който го свързва превала Хотю-Тау. Елбрус влиза в границите на националния парк Приелбрусие, който се разпростира на 1/12 част от територията на страната.

Балкарското име на Елбрус е Минги-Тау (Mingi Taw), което според някои учени означава „хиляда планини”, според други – “вечната планина”, а кабардинското – Ошхамахо (Oshkhamakhua) се превежда като „планина на щастието”. Турците наричат Елбрус Jin-Padishah, а тюркското му име е Yalbuz – „ледена грива”.

Доста легенди се носят около Елбрус, идващи още от древните елини. Гръцката митология свързва Елбрус с преданието за Прометей, който откраднал огъня от боговете, за да го даде на хората. Боговете се разярили и го приковали към скалите, с едната ръка на Източния, с другата на Западния връх. Проклятието предвиждало всеки ден огромен орел да се спуска и да разкъсва черния му дроб. През нощта раните му заздравявали и всичко се повтаряло, докато от тези мъки не го избавил Херакъл, убивайки орела.

Самият Елбрус е изключително красива и величествена планина. Склоновете му са покрити с причудливо застинали магмени скали, които са остатък от вулканичната дейност. На Източния връх има останки от вторичен кратер с диаметър около 200 метра и дълбочина 50 метра. Елбрус е осеян със снежни полета и ледници с приблизителна площ от 130 квадратни километра. В недрата на Елбрус още бушуват стаени вулканични процеси. Свидетелство за това идва от миризма на сяра, която се усеща предимно сутрин.

 

Заслон на единадесетте” – намира се на 4150 метра височина. През 2001 година е изградена нова сграда на същото място, на около 4.5 км от върха. Този своеобразен хотел – “Заслон на единадесетте” (на руски: Приют 11) – разполага с 50 места в 12 стаи с 4 до 6 легла. Той е най-високо разположеният в света. (След него втори е хималайският “Hotel Everest View” на 3 380 м под връх Еверест, трети е “Machu Pichu Sanctuary Lodge” на 2 430 м в Андите до руините на Мачу Пикчу.)

 

Източният връх на Елбрус е изкачен за първи път на 22 юли 1829 г., в 11 часа, от кабардинеца Килар Хаширов. До седлото той е придружаван от балкарецът Ахия Соттаев, който се връща обратно, за да съпроводи другите двама членове на групата, които се разболели. През 1868 г. Ахия Соттаев стъпва на Източния връх, водейки англичани от Кралския алпийски клуб. Това е второто изкачване на Елбрус и става реалност на 31 юли в 10.40 часа.

След още шест години Елбрус отново е покорен от англичани, заедно с Ахия, който стъпва на върха за трети път. На 16 юли 1874 година, в 11 часа, 86 годишният вече Соттаев е на най-високата точка в Кавказ и Европа-Западен Елбрус. С него на върха са Гроув, Уокър, Гардинър и швейцарецът Кнубел.

Наред с най-високо разположения хотел в света, Елбрус може да се похвали и с още рекорди. През 1956 г. е поставен алпийски рекорд, когато 400 души масово се изкачват на върха в чест на 400 години от освобождаването на Кабардино-Балкария от Отоманско владичество в 1556 г. от руските войски и обособяването на автономността ѝ. През 1997 г. пък удивителен рекорд в книгата на Гинес е записан с покоряването на Елбрус с джип “Landrover”.

 

 

За най-любознателните

 

Едва ли съществува друга планина, която има толкова имена:

Тейри Тау – Планина Тейри

От Тау – Огнена планина

Жаннган тау – Изгорялата планина

Минги Тау – Хилядната планина

Менгю Тау – Планина на вечния лед

Жин падшах – Цар на джиновете

Багъана Тау – Стълб на света

Алтын Тау – Златната планина

Нюр Тау – Излъчваща светлина

Кабардинците наричат Елбрус – Ошхомахо – Планина на щастието.                          Абхазците – Орби туб – Планината, където пребивават блажените. Грузинците наричат Елбрус – Ялбуз. 

Счита се ,че Елбрус е затихнал вулкан с диаметър на основата 18 км.

На запад от Елбрус в долините на реките Кубан,Теберда и Лаба живеят карачаевци. На изток – в долините на реките Баксан, Малка, Чегем и Черек живеят балкарци.

В ледниците на Елбрус се зараждат реките Кюкюртлю, Уллу-Хурзук, Уллу-Кам , които се сливат и образуват река Кубан. Двата върха на Елбрус са покрити с фирнов лед, от който се разделят 23 ледника. Общата площ на вечния сняг и лед е 136 квадратни км.

Още за Елбрус може да се прочете тук: http://kurch.blogspot.com/search/label/Мингитау

Карачаевците и балкарците наричали Елбрус (най-високия връх на Кавказ)  с името “Минги-Тау” – “вечната планина”.

В старинните балкаро-карачаевски песни се пее, че главата на Минги-Тау е обвита от вечни ледове, снагата му потъва в снеговете, а подножието му застила мек килим – изумрудени ливади и пасища.

От древността Елбрус примамва погледа с първичната си красота и мами душата с неразгаданите си тайни.

В грузинските митове се разказва за Ноевия ковчег – след потопа той засендал на върха на планината и образувал седловина, която го разделила на две. Затова хората го нарекли Чат-тау или Шат-тау, което значи: “планина със седловина”.

Може би точно тук, на Елбрус, според древногръцките митове, орелът е кълвал прикования Прометей… Витае духът на легендарния грузински Амирани, а вярното му куче се опитва да изгризе оковите на своя стопанин. И все още се чуват стъпките на легендарния планинец – пастира Баса, дръзнал да освободи героите… 

 

Вижте някои прекрасни фотографии на Елбрус:

http://bgtraveler.com/wp-content/uploads/2011/10/Elbrus-1.jpg

http://bgtraveler.com/wp-content/uploads/2011/10/Mount-Elbrus-Wallpaper.jpg – Mont Elbrus

Малка снимка на Елбрус – http://mktg.uni-svishtov.bg/ivm/gallery/images/Dale4ni_pl/Elbrus_1.jpg

Снежен Елбрус – http://touristmaker.bg/images/highest-mountain-europe/elbrus-the-highest-peak-in-europe.jpg

 

Разгледайте образите: . Подбрах ги за Вас са от сайтовете:

Елбрус – с езеро – http://c0278592.cdn.cloudfiles.rackspacecloud.com/original/121836.jpg

http://syrmaepon.blogspot.com/2009/11/blog-post_05.html – Елбрус с цвете

 “Няма как да предам величието на гледката наоколо! Защото фотографията понякога е напълно безсилна да предаде красотата на света около нас. Тя, Красотата, не е само в образа, а е в цялостната хармония между образ, звук и движение, свежестта на въздуха, уханието на снега, биенето на сърцето, топлината на кръвта в тялото и още стотици други неща!… Затова, за да може човек да усети истинската красота около себе си, трябва да положи усилия, за да стигне до нея! Трябва да даде и нещо от себе си! И май това е моят елбруски урок!”

Един чудесен филм за Елбрус – вижте го! Текстът е на руски език.

Елбрус (5642 м.)  – в превод от лезгински: «Планини, които поддържат небето».

В планината Кавказ, на границата между Кабардино-Болгария и Карачаево-Черкезия е разположена най-високата точка на европейската територия на Русия – двуглавият връх Елбрус – величествен и белоснежен. 

Стотици и даже хиляди години хората, гледайки невероятните размери, мощ и величие на Елбрус, са създавали своите митове за него и боговете, които са го населявали… Според една от хипотезите – той е вдъхновил митовете и легендите за Олимп. Та нали Прометей – дал огъня на хората бил прикован пак тук – на Кавказ!

 

Във филма се търсят причините за дълголетието на хората от този край. Разисква се предсказанието за страшна катастрофа и гибел, която може да причини вулканът, спящ под връх Елбрус от 1500 години. Според геолозите, дългото натрупване на енергия е предпоставка за ново, скорошно изригване.

http://zahariada.blog.bg/drugi/2011/04/21/elbrus-planina-na-bogove-videofilm.733551

Доста дълъг е филмът, но има много интересни снимки на връх Елбрус и  на планината – Кавказ.


Към индекса за бърз достъп към приказките на адыгските народи.