Пиренейски приказки

След името на приказката, в скобите, е посочено времетраенето на звукозаписа. От там можете да го активирате. Той ще се отвори на нов екран. От горния команден ред се върнете пак тук. След звукозаписите има снимки от Пиренеите, разгледайте ги, слушайки приказката.

Карта на Пиренейския полуостров

Карта на Каталония и Арагон

Каталонци:

Пиренеи, баски, каталонци (3:02)

Огромната Змия (8:13)

Трамонтана, Март, Април и Старицата (10:05)

Дъбовата гора над пропастта Ан Гурве – 1 (7:32), 2 (6:43)

Художник Джеймс Браун:

 

Художник Сергей Ситников:

Трите вълни  (11:04)

Ламиняките мост строили (6:11)

Ламиняките измамили събирача на данъци (4:34)

Вълшебният воал на феите (10:54)

Баса Жан (6:38)

Мулетарите (10:37)

Момчето, надхитрило Дявола (4:52)

Папагалчо и Тартаро – 1 (10:15), 2 (9:44)

Мечокът Арц (6:03)

Лисугерът Акерѝа (10:51)

Роланд и тоягата му (10:11)

Баскът Ганис и испанската кралица (4:26)

 

Пиренеите (на испански: Pirineos; на френски: Pyrénées; на каталонски: Pirineus; на арагонски: Perinés; на баски: Pirinioak) са планинска верига в Югозападна Европа, чието бѝло формира естествена граница между Испания и Франция. Малката държава Андора е разположена изцяло в Пиренеите. Около 2/3 от територията на планината се намират на територията на Испания.

Пиренеите разделят Пиренейския полуостров от Франция и имат дължина около 430 km от Атлантическия океан до Средиземно море. На север планинската верига преминава в Аквитанската равнина и Лангедокската низина. Най-високата точка е връх Ането (3404 m) в автономния регион Арагон.

Пиренеите са планина с богата флора и фауна. От животинския свят са срещат кафява мечка, благороден елен, брадат лешояд, скален орел. Само в испанската част се срещат още вълк, испански рис, генета, ендемичният испански ибекс. Пиренеите се отличават и с много ендемични растителни и животински видове. За да се защити това природно богатство, са създадени националните паркове Ордеса и Аигуистортес в Испания и Пиренѐ във Франция.

Пиренейски езера:

В Пиренеите има множество водопади, над 1000 ледникови езера, добре изразени каньони (в Испания), много пещери, по-известни от които са Нио и Гарга във Франция. Съществуват и голям брой горещи минерални извори.

Архитектурата се характеризира главно с типични пиренейски църкви в романски стил. Църквите в долината Бои в Каталония са обявени за част от световното културно наследство на ЮНЕСКО, както и националните паркове „Ордеса“ и „Пирене“. В Пиренеите се намират и най-големите испански зимни курорти.

Каталония – Сурана:

 

Арагон e автономна област в Североизточна Испания. Площта ѝ е 47 719 км², а населението 1 325 272 души (2008). Арагон е древно кралство, на чиято територия в днешно време се намират три провинции: Саррагоса, Уеска и Теруел. Най-високите върхове на Пиренеите са разположени в провинция Уеска. Река Арагон се влива в река Ебро, най-пълноводната река в Испания.

Снимки от Арагон:

 

 Река Гарона, край Тулуза:

Река Гарона извира от планинския масив Консеран край с. Артиес, минава през испанската провинция Лерида, на автономната област Каталония, през френския департамент Горна Гарона, край френския град Тулуза. Влива се в Атлантическия океан.

Херона (на испански: Gerona; на каталонски: Girona, Жирона) е най-североизточната провинция на Испания, част от автономна област Каталония. Граничи с провинциите Лерида на запад и Барселона на югозапад, със Средиземно море на изток и с Франция на север. Административен център е град Херона. В крайбрежната част на провинцията се намира известната туристическа област Коста Брава:

Баските (на баски: Euskaldunak) са етническа група, населяваща главно централните части на Северна Испания и най-югозападните области на Франция. Броят на баските в този регион е около 2,6 милиона души, като около 2 милиона от тях са в Баската автономна област. Голям брой хора от баски произход живеят в други части на Испания и Франция, както и в Латинска Америка, най-вече в Аржентина. Според някои оценки те са над 15 милиона, но етническата им идентификация е спорна. Традиционният баски език  – еуксера – един от най-древните езици в света, днес се говори от около 1/4 от баските, като и сред тях е обичайна двуезичността (с испански или френски).

Легенда за смъртта на Ролан (6:29)

Ронсевал, Ролан:

 

 

Към „Испания“.

Към „Франция – резервати“.

Към  „Френски приказки“.

 

Към общия индекс „Приказки“.