Лезги

 

Лезгините  (леги, лезги или лезгияр), както сами се наричат, са едни от коренните кавказки народи, живеещи в южните райони на съвременен Дагестан и в североизточната част на Азербайджан. Заедно с тези, които живеят в Казахстан, Киргизия и Турция, общо лезгите са около 1,5 милиона.

Лезгинският език е от лезгинската подгрупа от нахско-дагестанската група на северо-кавказкото езиково семейство.  

Преобладаваща религия – мюсюлмани сунити.

Народният костюм на лезгите е подобен на дрехите на останалите народи в Дагестан. Мъжете носят шалвари, бешмет – туника, черкезка[1], папаха – шапка. В студено време – башлык[2] и овчи кожух.

Жените – сукман, цветни шалвари, бешмет – туника или сукман, чухта, кърпа на главата.

Традиционните обувки от животинска кожа, вълнените чорапи с цветни орнаменти са характерни и за мъжете и за жените, които харесват също колани, бродирани или обковани със сребро. 

Най-популярният танц е лезгинка – носи дори името на този народ.

Вижте – видеоклип – лезгинка, изпълнена от група Яран Сувар: http://www.youtube.com/watch?v=jKb5HN60wag&feature=player_embedded#!

Богатирът Шарвили е най-известният герой на лезгинските песни, приказки и легенди – от далечните митологични времена до наши дни. Подвизите му започват с първите прояви на необикновената му сила – схватката със змея и вълка; при изсичането на гората и сдобиването с меча, който може да разсича скали; битките с великани и чудовища, за да получи приказния бял кон; победите над тези, които измъчват и грабят народа.

Повече за лезгинския фолклор можете да научите от статията (на руски език) в този сайт: http://bubakiri.narod2.ru/folklor/

Една истинска находка е и филмът за Елбрус: http://zahariada.blog.bg/drugi/2011/04/21/elbrus-planina-na-bogove-videofilm.733551

Чудесни са фотографиите на Свилен Панайотов от Елбрус и Кавказ.

ad_8_K_3_SvP

Из сайта: http://marathonkonkurs.blogspot.com/2009/10/blog-post_5894.html

 

Към индекса за бърз достъп до лезгинските приказки.

 


[1]Вталена мъжка връхна дреха, с джобове на гърдите, в които се постяват патроните.

[2]Качулка от вълнена тъкан с дълги краища. Поставя се върху шапката в студено време.