Златни ръце

Брюкселска дантела, сътворена от Мария Браткова

Изтъкани от Росица Станева:

  

На площада на Свободата в Русе, на ежегодния базар на майсторите, тези дни можехте да видите, как Росица Станева от Варна тъче прекрасните си платна. Как Татяна Колева от Русе сътворява пред очите ви пъстри колани с фолклорни мотиви. Как оживяват цветове и форми – бродирани от сръчните ръце на майсторките от Дунавската задруга.

Татяна Колева:

 

Щяхте да видите, че традициите на прочутите български резбари са съхранени от майстори като Иван Чешмеджиев и доразвити от млади творци като Виктория Денева.

Змей – дърворезба създадена от Иван Илиев Чешмеджиев

Дърворезби на Виктория Денева:

Времето е в нас и ние сме във времето

Капка от Вечността

     

              Пазител                                                    Плодородие

Порив и нежност

Използвайте сътвореното от хората във Вашия роден край. Научете децата да откриват елементите на автентичния фолклор и да оценяват талантливото му претворяване. Само така бихме могли да запазим националната си идентичност.

“Бродика” – дрехи с фолклорни мотиви

Снимката е от 2017 година от статия в сайта „Варна утре“.

В памет на Володя от Русия, който от 1991 година живееше във Варна, пътуваше из България и радваше деца и възрастни. Той умееше да твори красота. Майстореше своите мънички стъклени фигурки пред очите на възхитените зрители. И дори да не можеха да си позволят да купят нещо от сергиите на задругата на майсторите, хората запазваха спомена за неговото чувство за хумор, за изяществото и красотата на творбите му.

 

Към общия индекс „Приказки“.

Към „Фея“ – идея на Петя Стефанова главен асистент в Русенския университет