Черна гора

Република Черна гора е страна от Балканския полуостров. Тя граничи с Хърватия, Босна и Херцеговина на запад, Сърбия – на североизток, Косово – на изток и Албания – на юг. Има излаз на Адриатическо море.

Държавна и административна столица е Подгорица, (130 000 жители), а историческата столица на страната е Ценине. На 3 юни 2006 г. черногорският парламент обявява официално независимостта на страната.

След преброяване на населението в Черна гора през 2003 г., в страната живеят общо 620 145 души. Около 78% са се декларирали като християни, а 74,2% – като православни християни, 17,7% са потвърдили мюсюлманска принадлежност, 3% – други, а 1% са атеисти.

Официален език – черногорски, сръбски.

Страната има уникална природа. На територията ѝ има 40 езера, 293 km морска ивица, от която 52 km са пясъчни плажове. В Черна гора се намира заливът Бока Которска.

Изглед към залива и град Котор.

Цялата територия на страната е изпълнена с високи планини (над 1700 m), дефилета, проломи и реки. Да не забравяме и красивото адриатическо крайбрежие, където се отглеждат цитрусови култури, сливи, череши. В северозападната част на Република Черна гора се простират Динарските планини, където е и най-високата част на Черна гора – връх Дурмитор (2522 m надморска височина).

Национален парк Монтенегро – връх Дурмитор.

През 1952 е основан националният парк Монтенегро, който освен едноименната планина включва и каньоните на река Тара, Сушица и Драга, както и високата част от платото Комарница. Площта е над 390 km2. През 1980 г. паркът е признат от ЮНЕСКО за световно наследство.

Фолклорни костюми

 

Музика и танци

За всеки видео-клип посочвам времетраенето му: Черногорско хоро – 4:44 ; 1:11 ; 5:34 ; 7:02 ; 3:58. Изпълнения на ансамбъл Ниегос от Черна гора (CRNOGORSKI ansambl KUD Njegos – Crnogorski oro CETINJE folklor)

Сръбски певец – Желко Йоксимович (Zeljko Joksimovic, Lane moje) – участва в Евровизия от името на Дубровник и Черна гора.

 

 

Към “Приказки от Черна гора“.

Към “Приказки от Босна“.

Към “Приказки от Херцеговина

Към “Хърватски приказки”.

Към “Словенски приказки”.

Към “Приказки от Северна Македония“.

Към “Сръбски приказки.”

Към “Български приказки, преразказани от Николай Райнов“.

Към общия индекс “Приказки“.

Към “Фея” – идеи за урок.