Франция

Франция граничи на юг с Испания, Монако и Андора, на изток с Швейцария и Германия, на североизток с Люксембург и Белгия. Има излаз на Средиземно море и Атлантическия океан. Свързва се с Англия, чрез подземен тунел през Ламанша.

По площ Франция е най-голямата държава в Европейския съюз.

През 2020 година населението ѝ е 67 067 000 души.

Едни от най-тачените празници във Франция са 14 юли – национален празник в памет на революцията от 1789 година и 11 ноември – възпоминание за примирието в края на Първата световна война.

Столица – Париж

Мост над река Сена

Айфеловата кула

Сакре Кьор

Нотр Дам

Гаргойл

Монмартър

Триумфалната арка

Богат избор от данни за природата, икономиката и културата на Франция има в Уикипедия, затова подбрах само интересни снимки и кратки бележки за малка част от френските национални паркове и резервати.

ПИРЕНЕИ

Национален парк, разположен на границата с Испания, в западните Пиренеи. Според разнообразието на растителния и животинския свят, той е признат за един от най-богатите в страната: хиляди видове бръмбари, триста вида пеперуди, лешояди и златни орли, пиренейски кафяви мечки и рисове, сто и петдесет растителни вида. Символ на този невероятен парк са грациозните пиренейски диви кози.

ЕКРИНС

Националният парк Ecrins се намира във френските Алпи. Има около сто планински върха и над четиридесет ледника, които са гордостта на парка. Високите върхове – като Ла Мейе, се заменят плавно с равнини и езера. Паркът е дом на алпийски мармот, дива коза и златен орел. Живописните долини, алпийските пасища и гъстите гори го правят един от най-добрите национални паркове – втори по големина във Франция

КАЛАНКУЕС

Националният парк на Франция Calanca или Calanques е на остров Корсика, на пет километра югозападно от Порто. Многобройни оранжеви и розови скали, простиращи се по брега на морето, се издигат над водата на 300 метра, образувайки великолепен пейзаж. През 1983 г. паркът е включен в списъка на ЮНЕСКО на природните паметници.

СКАНДОЛА  

Резерватът Scandola е известен с красви пейзажи, малки крайбрежни островчета и невероятни морски колони, издигащи се от чистите води край остров Корсика. На брега има много скрити заливчета и дълги плажове, покрити с фин пясък.

 

КАМАРГ

Най-известният природен резерват във Франция е защитен от речни канали, морски лагуни, блата, езера и пейзажни гори. Тук живеят повече от 30 различни вида бозайници: нерези, зайци, таралежи, катерици, порове, невестулки, бобри. Гордостта на резервата – светът на птиците, наброява повече от триста вида. Удивително е, че това е единственото място в Европа, където гнездят розови фламинго.

МЕРКАТУР

В Приморски Алпи – Горен Прованс е разположен националният парк Mercantour. През пролетта там цъфтят лимони, рододендрони, средиземноморски маслинови дръвчета. Извисяват се дъбове, ели, смърчове, швейцарски борове и лаври – повече от 2000 вида цъфтящи растения, 200 от които са много редки: еделвайс, мартагонова лилия, тинтява. Меркатур е дом на благородни елени, сърни, зайци, глигани, яребици, златни орли, мишелови, множество видове пеперуди. Има дори  около 50 италиански вълка. Човек може лесно да забележи коза или две, но само щастливците ще видят козирог, хермелин или муфлон – европейски подвид на дивия овен.

 

Фонтен дьо Воклюз

Особено интересен природен феномен е Фонтен дьо Воклюз – на около 35 км от Авиньон. Един от най-мощните карстови извори в света.  С робот е измерена дълбочина 300 м. Водата в езерото изглежда спокойна, но през подводните бързеи преминават 2000 кубични метра в секунда. Фонтен дьо Воклюз дава началото на река Сорг.

Дракон се заселил там, според една легенда от края на 6 век. Нарекли го  Кулобр и му носели дарове, за да го омилостивят. Светият отец Веран успял да прогони дракона, молейки се богу. От благодарност изградили храм, нарекли го с името на свещеника, който после станал епископ.

 

Ждрелото на Вердон или проломите дю Вердон (Gorges du Verdon)

Каньоните на Гордже дю Вердон – невероятно творение на природата

Недалеч от град Авиньон се намира Вердонското дефиле – най-големият каньон в Европа.

На половината път между градовете Авиньон и Ница може да видите едно от уникалните чудеса на Прованс – Пролома дю Вердон (дефилето Вердон), който също се нарича “Европейски гранд каньон”.

Пет хиляди години бързите води на река Вердон пробивали меките варовити скали на планинското плато Прованс, проправяли си път към морето. Така се образувал тоя рядък природен феномен.

Каньонът започва в Ругон, където се сливат каналите на две реки – Вердон и Жаброн. След 23 километра, проправил си път сред скалите, Вердон се влива в езерото Лак дьо Сен Крой.  Из сайта tothostel.ru/bg/

 

Към албум А – 9 – „Френски фолклорни костюми“.

Към „Френска фолклорна музика и танци“.

Към албум А – 10 – „Кукли с френски фолклорни костюми“.

Към “Шарл Перо“.

Към „Френски приказки“.

 

Към общия индекс „Приказки“.