Словакия

Снимките можете да увеличите – отварят се на нов екран. За да се върнете пак тук – използвайте стрелката в левия ъгъл на горния команден ред.

Столица: Братислава Официален език: Словашки
Население: 5 397 036 Площ: 48 845km2 Валута: Евро

ЗНАМЕ: Трикольор – синьо, бяло и червено, разположени хоризонтално, а в горния ляв ъгъл е поставен гербът на страната. Словашкото знаме се състои от пан-славянските цветове и се използва от 1848 г, когато Словакия въстава против Унгария. При обявяването на независимостта на страната е прието за официално знаме на Словакия, като към него е добавен и герба, за да се отличава от знамената на Русия и Словения.

 

СЛОВАКИЯ ГРАНИЧИ СПолша север, Украйна на изток, Унгария на юг, Австрия на запад и Чехия на северозапад.

НАСЕЛЕНИЕ:  5,397,036 души според преброяването през 2011 година. Около 80,7% от населението на страната са словаци; 8.5 % унгарци; 2.0%цигани; 0,6% чехи и други. Делът на градското население в Словакия е 60%.

ВЕРОИЗПОВЕДАНИЯ: католици 68,9 %; протестанти-лютерани 6,9 %;униати 4,1%; протестанти-реформатори 2,0 %; православни 0,9% и атеисти13,0%.

СТОЛИЦА: Братислава (428 791 жители по данни от 2008, заедно с предградията – 546 300 жители)

005 – Втората снимка от Братислава

ГОЛЕМИ ГРАДОВЕ: Кошице (234 596 жители), Прешов (91 650 жители), Жилина (85 477 жители), Нитра (84 800 жители) и Банска Бистрица (80 730 жители) – по данни от 2006 година.

РЕЛЕФ: Словакия е континентална страна без излаз на море. Разположена е в Централна Европа, като северната ѝ част е заета от високите хребети на Карпатите, а южната – от равнинния терен на Дунавската равнина и на Източно-словашката низина.

ГОЛЕМИ РЕКИ: Дунав – 172 км на територията на Словакия, Вах – 403 км и Хрон – 298 км, Малки Дунав – 128 км (разклонение на река Дунав в Словакия се отделя от главното корито на реката в близост до Братислава и тече успоредно на Дунав. При град Коларово се съединява заедно с река Вах. Вливат се отново в Дунав при град Комарно. Островът, който се образува между Дунав и Малки Дунав се нарича Житни остров. Той е дълъг 100 км и широк 25 км).

Житният остров в Словакия

Реките в Словакия са предимно маловодни и къси. Най-пълноводни са през пролетта, когато се топят снеговете по карпатските върхове. Най-пълноводната река в Словакия е Дунав, която достига своя воден максимум в началото на лятото. Реките в Словакия се оттичат в два водосборни басейна – този на Балтийско море (обхваща само 4% от територията на страната) и към Черно море (обхваща 96% от територията ѝ). На много от реките са посторени микроязовири, които се използват за водоснябдяване, напояване, отдих и туризъм. Словакия разполага с подземни карстови води и термални минерални извори.

Слънчевото езеро и Земплинска Сирава

ПЛАНИНИ: Основните планини в Словакия са част от Карпатския масив. В словашкия пейзаж преобладава преди всичко планинският релеф, в който доминират високите дялове на Карпатите, разпростиращи се върху по-голямата част от Северна Словакия. Сред тези планински вериги са високите върхове на Татрите и на Източните Бескиди. На север, близо до полската граница, се намират Високите Татри, които са популярна дестинация за ски и зимен туризъм. Тук има много живописни езера и долини. Националният парк Високи Татри е създаден още през 1948 година и е най-старият на територията на Словакия. Тук се намират най-високите върхове в Карпатите. Именно високите върхове на Татра, Матра и Фатра са изобразени в герба на Словакия.

НАЙ-ВИСОК ВРЪХ: Герлаховски щит (2 655 м) намира се във Високите Татри, част от Карпатския масив на границата с Полша.

ДЪРЖАВНО УСТРОЙСТВО: парламентарна република. В Словакия парламентът е еднокамерен и се състои от 150 депутатски места. Парламентът създава законите на страната. В някои случаи законодателната инициатива може да се упражнява и от правителството или пряко от гражданите. Съдебната власт е независима от изпълнителната и законодателната власт. Държавен глава на Словакия е президентът, който се избира от парламента за срок от 5 години. Изпълнителната власт е в ръцете на правителството и министър-председателя.

ОФИЦИАЛНИ ПРАЗНИЦИ: 1 януари (Нова година и национален празник – Ден на възстановяването на словашката държавност), 6 януари(Богоявление), Разпети петъкВеликден1 май (празник на труда), 8 май(Ден на победата над нацизма), 5 юли (Ден на светите братя Кирил и Методий – чества се пристигането на Кирил и Методий във Велико Моравия), 29 август (Ден на словашкото национално въстание), 1 септември (Ден на словашката конституция), 15 септември (Успение Богородично – празнува се в чест на покровителката на Словакия), 1 ноември (Задушница), 17 ноември (Ден на борбата за свобода и демокрация – чества годишнините от студентските демонстрации срещу нацистката окупация през 1939 и демонстрациите от 1989 година, дали началото на Нежната революция), 25 декември (Коледа), 26 декември (Св. Стефан).

ИКОНОМИКА: Словашката икономика се развива бързо и стабилно. Затова все по-често е определяна като „Тигъра от Татрите”. Словакия е член на Европейския съюз от 2004 година. Тя има богати залежи на въглища (кафяви и лигнитни), руди (мед, олово, желязо), мрамор, минерали и други. Внася нефт и природен газ.
От идустриалния сектор най-добре развити са химическата промишленост, металургията, машиностроенето, текстилната промишленост (един от традиционните отрасли на страната) и хранително-вкусовата промишленост. Големи индустриални центрове са Братислава и Кошице.
В селскостопанския сектор най-характерни отрасли за Словакия са отглеждането на зърнени, бобови, зеленчукови и овощни култури (ябълки, круши, кайсии, орехи, лозя) и др. Развъждат се овце, едър рогат добитък, свине и коне.
Голяма част от необходимата електроенергия на страната се добива от водно-електрически централи. В Словакия работят и атомни мощности.

Сферата на услугите заема сериозен дял в икономиката на страната. Годишно Словакия се посещава от около 1,4 млн. туристи. Много красиви са Националните паркове: Ниски Татри, Pieniny, Малката Фатра, Полонини и Национален парк Словашки рай – с двете много големи пещери – Стратенска и Ледената пещера Добшинска, която е една от най-популярните атракции в Словакия. Тук ледовете достигат дебелина от почти 27 м., а красивите ледени образувания правят пещерата топ забележителност в Европа. Добшинската ледена пещера е част от Световното наследство на ЮНЕСКО.

Добшинска Ледена пещера

Домика

Белянска пещера

Прочути са и словашките замъци в Бойнице, Орава, Тренчин: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8.

Подробна информация и хубави снимки за исторически и културни забележителности в Братислава и Словакия ще намерите в сайтовете: cities-of-europe.com и myplanet.bg, в сайта: touristika.bg, а за замъка Бойнице в сайтовете: stefanovaart.com и blgari.eu.

Вижте и статията: “Словакия от Кирил и Методий до днес”, публикувана на 02/05/2014 в списание СВЯТ.

Словашки фолклорни костюми: 1, 2, 3, 4.

5

6

7

8

9

10

11

12

 

За да можете едновременно да слушате музиката и да разглеждате снимките, активирайте файла “Словакия” от горния команден ред, след като си изберете една от двете фолклорни мелодии: 1, 2.

Видеоклипове – словашки фолклор – мъжки танцTOPĽAN

 

Към “Кукли със словашки фолклорни костюми

Към статията на Даниел Михайлов “10 любопитни факта за река Дунав

Към индекса “Словашки приказки”.

Към общия индекс: “Приказки”.