Полша

Република Полша е държава в Централна Европа. Тя граничи с Германия на запад, с Чехия и Словакия на юг, с Украйна и Беларус на изток, с Литва и Русия (Калининградска област) на север, както и с Балтийско море. Подробна информация за страната – потърсете в Уикипедия.

Флаг, Герб.

Валута – полска злота PLN

(Препратките, образите, звукозаписите се отварят на отделен екран. От горния команден ред можете да се върнете пак тук, след като разгледате снимка или рисунка и докато слушате звукозаписа, избран от вас.)

Полша има предимно равнинен релеф – северните и централните райони са низини – 2/3 от площта ѝ на север заема Средно-европейската низина. Тя е осеяна с ниски заоблени хълмове и многобройни езера с ледников произход, свързани помежду си с потоци и реки. Заради езерата тези земи са наречени Поморско и Мазурско поезерие. В граничните райони на юг се издигат Судетите, Бескидите и част от Татрите, най-високият дял на Карпатите с най-високия полски връх Риси (2499 m).

Полша – Татри – Долината на петте езера, разположена  от 1625 до 1900 метра надморска височина. Най-голямото езеро е Вилки Стану Поьски – на 1665 м над морското равнище, с дълбочина 79,3 м.

Страната има гъста речна мрежа, с най-големи реки Висла и Одра. Река Висла е най-дългата полска река, тя извира от Западните Карпати, с много завои пресича страната от юг на север и се влива в Гданския залив. По течението на река Висла са разположени двата най-важни града в Полша – Варшава и Краков. Река Одра извира от Судетите. В долното си течение реката оформя част от границата с Германия. Общата дължина на речните пътища в Полша е 4000 km.

Столица – Варшава

Краков:

Олтар на Вейт Стос в базиликата на Дева Мария

Население – 37,97 милиона през 2019 година

Религия – През 2007 година близо 89% от населението са католици.

Беловежката гора, известна още като Беловежка пуща или Беловежка пахена e сред най-старите защитени резервати в Европа.

Намира се на границата на Полша с Беларус, на площ от 145 000 хектара. Гората е включена в списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО в Европа и е естествено местообитание за европейския бизон – зубъра.

Беловежката гора представлява последната низинна девствена гора в Европа, на чиято територия се срещат 700-годишни дъбове, 300-годишни борове, различни видове елени, глигани и др.

От 1957 г. беларуската част на гората има статут на Държавно резерватно ловно стопанство, а от 1991 г. е Държавен национален парк „Беловежка гора“. На територията на Полша е създаден Народен парк „Беловежки“.

Три снимки от Пенинския национален парк:

Пенинският национален парк е един от най-малките и същевременно един от най-високо разположените национални паркове в Южна Полша, в близост и до границите със Словакия. Намира се в сърцето на едноименната планина Пенини. В югоизточна посока на територията на Словакия продължава друг национален парк, със същото име.  В крайните югоизточни части на парка и едновременно като граница между двете държави и национални паркове преминава река Дунаец, като образува живописно ждрело.

Върховете Три корони

Замъците Неджица и Чьорщин

 

Към „Полска фолклорна музика и танци

Към Албум А – 6 Полски фолклорни костюми“.

Към Албум  А – 7  „Кукли с полски фолклорни костюми“.

Към „Фея“ – идеи за урок.

Към „Полски приказки“.

Към общия индекс „Приказки“.