Патрик Джеймс Линч

Разгледайте илюстрациите на Патрик Джеймс Линч  (Patrick James Lynch) – ирландски илюстратор, роден в Белфаст през 1962 година. Учил е в Ирландия и Англия. Живее в Дъблин.

Много от творбите му са свързани с приказките. Илюстрирал е ирландските приказки на Иитс Уильям Батлер (1990), Историите на Оскар Уайлд за деца (1990), приказките на Андерсен „Храбрият оловен войник“ (1991) и „Снежната кралица“ (1993), норвежката приказка „На изток от Слънцето, на запад от Луната“ (1991), и много други. Избрах за Вас няколко илюстрации, нарисувани от П. Д. Линч:

За кои ирландски приказки е подходяща илюстрацията със замъка?

Кои от тези илюстрации, според Вас, са нарисувани към авторски истории? – запитайте студентите – бъдещи педагози.

От какво ли се е уплашил?

На децата, може да зададете още много въпроси, които да провокират въображението им.

Преподавателят по рисуване може да проведе събеседване със студентите – бъдещи педагози, за приликите и разликите в стила на Артур Рекхем от Англия  и Патрик Джеймс Линч – от Ирландия, като обърне внимание на това, че близо век разделя творческата изява на тези художници. Използвайте и илюстрациите на Дж.П.Линч към “Снежната кралица” на Андерсен:

 

  

Разгледайте още 36 илюстрации на Патрик Джеймс Линч къмСнежната кралица“.

Поставете задача на студентите, да издирят и анализират приликите и разликите между стила на Дж. П. Линч и стила на други художници, илюстрирали тази приказка. Например  Владислав Ерко:

Други илюстратори на „Снежната кралица“: Владислав Ерко (18), Кристиан Бирмингем (9), Джон Петиенс (10), Едмунд Дюлак (4) и др.

Напомням Ви, че всички образи са обект на Закона за авторското право и не може да се ползват с цел печалба.

 

Към “Артур Рекхем“.

Към “Ирландия” – природа, музика, танци.

Към “Ирландски кукли“.

Към „Леприкон“ – ирландски легенди, преразказани от майката на Оскар Уайлд –

Джейн Франческа Уайлд

Към “Ирландски приказки и легенди“.

Към общия индекс “Приказки“.