Молдова

 

Република Молдова е държава в Източна Европа, която граничи с Румъния и Украйна. Заема земите известни като Бесарабия и територии по източния брега на река Днестър. Има около 500 м излаз на брега на река Дунав, но няма излаз на море. Северната ѝ част е хълмиста, като възвишенията не надминават 430 m.

Западната граница на Молдова е река Прут, която се влива в Дунава. На североизток Днестър е главната река, която тече от север на юг и разделя историческите региони Бесарабия и Приднестровие. Почти всички реки се оттичат към Черно море, но голяма част от тях не са по-дълги от 100 km.

Официален език – румънски (молдовски)

Население – през 2016 г – 3 553 100 души (69,62%– молдовани, украинци -11,23%, руснаци – 9,39%, българи-гагаузи – 3,85%, българи – 2,02%, румънци -1,87%, и др)

Площ – 33 851 km²

Валута – Молдовска лея (MDL)

Знаме

Герб

Вероизповедания – православие – 93,34%; 6,66% – други.

Столица – град Кишинев, с население 593 000 души

Държавно устройство – парламентарна конституционна република

Икономика та на Молдова до голяма степен зависи от селското стопанство – отглеждат се плодове, зеленчуци, лозя и тютюн, картофи, захарно цвекло, пшеница, царевица. Винопроизводството е сред най-силните отрасли. Животновъдството е съсредоточено върху отглеждането главно на овце, свине и говеда.

Цялата промишленост на Молдова е изградена на територията на Приднестровието: Молдовския металургичен завод, електроцентралата Кучуган.

Молдавският етнографски и природонаучен музей

Молдавците пазят народните занаяти: керамика и тъкане.

Молдавска шевица

Молдавски фолклорни костюми:

Разгледайте целия албум.

Молдавска фолклорна музика и танци:

Видео: Хоро от Молдова – 2:53. Изпълнение на танцов състав „Извораш“ от град Кахул, Молдова.

 

 

 

Към „Молдавски приказки“.

Към общия индекс „Приказки“.

Към „Природата срещу грипа“.