Знание – 11-20

Въпроси 11-20

11

Кой дизайнер постига огромен успех с първото си самостоятелно модното ревю, проведено на 12 февруари 1947 г в Париж?

A-Фат

B-Живанши

C-Шанел

D-Диор

11. Отговор: D – Кристиан Диор

11. По-подробна информация

А

Жак Фат е роден на 12 септември 1912 година и умира от левкемия на 13 ноември 1954 година. Ранната му смърт отнема от аурата на модата един от най-нежните и най-шеметните ѝ творци.

Откритият от Жак Фат през 1937 година салон за висша мода в Париж ознаменува новия етап в изкуството на облеклото и именно в него, десет години преди официалното налагане, стилът “ню лук” получава първото си кръщение.

Дамските чорапи с дантелки в горния край, разкошните рокли с тесни талии и дълбоки деколтета, откровената палавост в дрехите и украшенията – това са само малка част от компонентите на стила “Фат”, каращ и днес мнозина да го противопоставят на друг – далеч по-известен колос на френската мода – Кристиан Диор / мнозина са склонни да ги разграничават по това, че докато Диор е по-академичен и строг, то Фат е по-фриволен и артистичен /.

Жак Фат пръв започна да прави висока конфекция за САЩ. По това време (в края на 40-те години) Фат сключва договор с американския производител Джоузъф Холпърт за създаването и търгуването с дрехи “прет-а-порте” в САЩ, носещи марката “Жак Фат”.

 

B.

Юбер Джеймс Марсел Тафин дьо Живанши е роден на 21 февруари 1927 г. в Бове, Франция в семейство на аристократи. Едва 17-годишен започва да работи за едни от най-известните френски дизайнери по това време – Жак Фат, Люсиен Лелонг,  Робер Пиге и др. Възхищава се от творчеството на Кристобал Баленсиага. В средата на 50-те години на 20 век двамата дизайнери се обединяват, за да въведат нов силует в модната индустрия, наречен “sack” – свободна форма, която не подчертава талията. През 1952 г. Живанши създава своя модна къща. Две години по-късно Живанши се превръща в първия дизайнер на луксозна модна линия за готови облекла.

Юбер Живанши е новатор, за което свидетелства и едно от оригиналните му модни решения. Той насърчава жените да показват повече от краката си през деня, като прави цепките на полите и роклите си по-дръзки. По този начин той се превръща и в предшественик на стила, който завладява модата през едно от най-влиятелните десетилетия – това на 60-те. Музата на Живанши е Одри Хепбърн. Живанши умира на 10 март 2018.

 

C

Коко Шанел

Родената през далечната 1883 година Габриел Боньор Шанел обезсмъртява модата на 19 век и създава жената на 20 век. Смелата дизайнерка налага на дамите не толкова нов стил на обличане, колкото нов начин на живот.

През 1912 г. Коко отваря първия си бутик за дрехи. Със своите идеи тя вдъхва нов живот в света на модата, въвежда във висшето общество късите прически, дамските состюми с панталон и разбира се, емблематичната малка черна рокля, белите перли, червеното червило.

Парфюмеристът Ернест Бо, който е един от най-добрите за онези времена, започва да работи за Коко Шанел. Благодарение на него се появяват първите парфюми на търговската къща, които получават името Chanel №5. Този аромат се превръща в символ на френския моден гигант.

Коко Шанел умира  на 10-ти януари 1971 г в Париж.

 

D

Кристиан Диор (21 януари 1905 – 23 октомври 1957) роден в Гранвил във френския департамент Манш. През 1942 г Кристиан Диор се присъединява към модната къща на Люсиен Лелонг, където той и Пиер Балмен са главни дизайнери. На 16 декември 1946 година основава собствена модна къща със съдействието на магната Марсел Бусак собственик на фабрики за памук.

На 12 февруари 1947 г в Париж първото модно ревю на Кристиан Диор с изключителен успех показва неговата модна линия Corolle (което идва от corolla — венче, венчелистче). Тогавашният главен редактор на Harper’s Bazaar – Кармел Сноу прекръства колекцията на New Look. В сравнение с предлаганите по времето на Втората световна война дрехи, тези на Диор изглеждат по-чувствени и пищни. Диор е бил майстор в сътворяването на форми и силуети, а по собствените му думи създавал „жени-цветя“. Диор работи главно с хасе, бодита тип бюстие, различни уплътнения, подчертаващи бедрата, корсети, подчертаващи тънката талия и фусти, които правят дрехите му да изглеждат по-плътни и пищни в долната си част. Подгъвите на полите са украсени около коленете или глезените и оформят красив силует. New Look“ прави революция, като променя коренно женското облекло и превръща Париж в модна столица. В тези години асистенти на дизайнера са все още безизвестните Пиер Карден и Ив Сен Лоран, който по-късно оглавява и самата компания “Dior.

 

12

На 28 март 1945 година Париж възторжено приветства изключителния успех на “първото единствено радостно и вдъхновяващо усилие на Франция, след освобождаването от нацистите”. Това е представянето на:

A-Ревю на Пиер Карден

B-Дефиле на Ив Сен Лоран

C-Портфолио на Ралф Лорън

D-Изложението “Театър на модата”.

 

12. Отговор D:

Открива се изложението “Театър на модата”.

12. По-подробна информация

Открива се изложението “Театър на модата”. То представя малки кукли, облечени с модни дрехи – творби на прочути френски дизайнери. С подходящи аксесоари – обувки, чанти, истински бижута. Участват всички най-известни френски модни къщи и дизайнери.

Виж книгата на Мариус Габриел “Дизайнерът” – София, ИК Бард, с. 347; 258-261.

“Гениалността на идеята, титаничните усилия, вложени при такива нищожни ресурси, самата красота на постигнатото, всичко това беше самото великолепие. И най-важното бе, че самата идея за един възкръснал, ренесансов Париж, вдъхновяваше всички.”

 

13

Музата на Живанши е:

A-Ингрид Бергман

B-Одри Хепбърн

C-Грейс Кели

D-Рита Хейуърд

13. Отговор B: Музата на Живанши е Одри Хепбърн.

13. По-подробна информация

Виж 11- В.

14

Кой въвежда във висшето общество късите прически, дамските костюми с панталон и разбира се, емблематичната малка черна рокля, белите перли, червеното червило?

A. Юбер Живанши

B. Ив Сен Лоран

C. Кристобал Баленсиага

D. Коко Шанел

14. Отговор: D. Коко Шанел

14- По-подробна информация

Виж 11- С.

 

15.

Кой е първият дизайнер на луксозна модна линия за готови облекла?

A-Коко Шанел

B-Кристиан Диор

C-Юбер Живанши

D-Ив Сен Лоран

15. Отговор:  C. Юбер Живанши (през 1954 година).

15. По-подробна информация

Виж 11- В.

 

16.

Кой френски дизайнер насърчава жените да показват повече от краката си през деня, като прави цепките на полите и роклите си по-дръзки?

A-Юбер Живанши

B-Коко Шанел

C-Кристобал Баленсиага

D-Пиер Балмен

16. Отговор:  A. Юбер Живанши

16. По-подробна информация

Виж 11-В.

 

17.

Кой френски дизайнер в края на 40-те години сключва договор с Джоузъф Холпърт за създаването и търгуването с дрехи “прет-а-порте” в САЩ?

A-Кристиан Диор

B-Жак Фат

C-Пиер Карден

D-Коко Шанел

17. Отговор: B. Жак Фат.

17. По-подробна информация:

Виж и 11-А – за Жак Фат.

“Прет-а-порте” – буквално – “готово за носене” – Колекция от готови дрехи, изработени от по-качествени материали, по модели на видни дизайнери. Този вид дрехи са основен източник за приходи на съвременните модни къщи. Пиер Карден пръв създава модели специално за “прет-а-порте” през 1957 г. Заради това е изключен от синдиката на висшата мода. Но още през 1960 г повечето модни къщи създават такива колекции и така се създава ново направление в модата.

A

18.

Кой пръв създава специална колекция “прет-а-порте”?

A-Пиер Карден

B-Коко Шанел

C-Жак Фат

D-Кристиан Диор

18. Отговор: A. Пиер Карден през 1957.

18. По-подробна информация

Виж отговор 17.

 

19.

Кое не е характерно за стила на Кристиан Диор?

A-Подчертава тънката талия с корсети.

B-Използва бодита тип бюстие.

C-Включва различни уплътнения, подчертаващи бедрата.

D-Прави цепките на полите и роклите по-дръзки.

19. Отговор D

19. По-подробна информация

Виж 11- D.

 

20.

Кой през 1960 година създава първата модна колекция за мъже?

A-Джорджо Армани

B-Келвин Клайн

C-Пиер Карден

D-Марк Джейкъбс

20. Отговор: C. Пиер Карден

20. По-подробна информация:

Пиер Карден – роден 2 юли 1922 г.

През 1947 година работи с Кристиан Диор, а в 1950 година основава собствен дом на модата. Предпочита абстрактен, геометричен дизайн. Един от първите да използва стила унисекс (в колекцията си от 1958 година), което се счита много авангардистко за времето си. Една от неговите музи е балерината Мая Плисецка.

В 1960 година нарушава традиционния подход към модата като изкуство предимно за жени и създава първата колекция за мъже. има около 500  патента. Той е един от първите, който се обръща към джинсовите тъкани за създаване на младежка модна линия.

 

Към въпроси 21-30

 

Към индекс “ББЗ(библиотечно-библиографски знания – работа със справочния апарат на книгата).

Към “Състезание-знание“- индекс.

 

Към общия индекс “Приказки