Гърция

 

Гърция (Елада ) е държава в Югоизточна Европа, заемаща най-южната част на Балканския полуостров. Граничи с Албания на северозапад, Северна Македония и България на север, с Турция на изток, със Средиземно море на юг, с Йонийско море на запад, а някои от островите са разположени в Егейско и Критско море. Площта ѝ е 131 957 km², от които 130 335 km² суша и 1140 km² водна площ.

Гърция има 12-ата най-дълга брегова линия в света с дължина от 13 676 km, поради разчленения характер на бреговете и множеството острови (между 1200 и 6000 в зависимост от дефиницията, от които 227 са населени. Най-големият от тях е Крит, следван от Евбея, Родос и Лесбос. Островите са групирани в няколко големи архипелага – Арго-Саронски – около Атина, Цикадски острови – в централно Егейско море, Северно-Егейски острови – около бреговете на Турция, Додеканези – между Турция и Кипър, Северни Споради – около бреговете на Евбея и Йонийски острови в Йонийско море.

Основната част от територията ѝ са планински земи, издадени в морето на юг от основната част на Балканския полуостров, завършващи с Пелопонеския полуостров, който е разделен от сушата посредством  Коринтския канал, Патраският, Коринтският и Саронският заливи. Около 80% от територията на Гърция се състои от планини и хълмове, което я прави една от държавите с най-много планини в Европа. Най-високият връх е Митикас (2917 m) в планината Олимп.

На запад се намира планината Пинд, която е естествено продължение на Динарските планини. Най-високият ѝ връх е Смоликас (2637 m). Пинд се простира и на юг, през централен Пелопонес, продължава по островите Китера и Антикитера и завършва на остров Крит. Върховете по тези острови преди много години са били част от планини, които са потънали в морето.

В североизточна Гърция се намира южният дял на Родопите. Тази част от страната е покрита с гъсти гори.

В  Тесалия, Централна Македония и Тракия преобладава равнинният релеф. Там са разположени по-голямата част от земеделските стопанства в Гърция, което прави тези региони важни от икономическа гледна точка.

Климатът е субтропически или също средиземноморски. Зимата е хладна и влажна, а лятото – горещо и сухо. Често през лятото стават пожари.

Гърция има няколко големи реки, сред които: Алиакмонас (Бистрица), Стримонас (Струма), Аксиос (Вардар), Нестос (Места) и Еврос (Марица). Големи езера в Гърция: Преспанско, Корония (Лъгадинско) и Волви (Бешичко).

Флора и фауна

Фауната не е изобилна, но все още се срещат редки популации от мечки, рисове, чакали, лисици и алпийски антилопи. Дивата коза, изчезнала в повечето европейски държави, все още се среща в Гърция и на остров Крит. Голямо е разнообразието от мигриращи и местни птици, както и от морски животни, възлизащи на над 250 вида. Забележителен морски вид е костенурката Карета.

От 4992 вида висши растения, регистрирани в Гърция, около 742 са ендемити – срещат се единствено тук. Естествената гъба е важна износна стока. Билки, редки цветя и растения съставят ботаническото богатство на страната. Растителността варира според надморската височина. От 0 до 460 m над морското равнище виреят предимно портокали, маслини, фурми, бадеми, нар, смокини, грозде, тютюн, памук, ориз. От 460 до 1070 м преобладават дъб, кестен, бор. Над 1070 м – ела и бук.

Столицата на Гърция – Атина е най-старата в Европа.

Атина – богинята на мъдростта

Халкидики

Водопадите в Едеса

Есен

Метеора

„Метеора“ – са високи скали, които сякаш висят във въздуха, от там е дошло и името им. Те се извисяват на 400 метра над Тесалийската равнина. Смята се, че тя е била дъно на езеро, обградено от планини. Потоците хилядолетия отмивали по-меките скали и така се образували тези чудновати скали, върху които през 10 век са постороени 9 манастира, съществуващи и до днес.

През 19888 година Метеора е включена в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.

 

Солун – Бялата кула

Красотата на гръцките острови:

Остров Карпатос:

Остров Кефалония – Миртос:

 

Остров Кос – Замък на рицарите на свети Йоан

 

Санторини – най-големият от група вулканични острови в Егейско море:

 

Закинтос – Сините пещери:

 

Древногръцката цивилизация е люлка на Западната култура, родина на демокрацията, европейската философия, литература, театър – на трагедията и комедията, на Олимпийските игри.

Съвременната гръцка държава е основана през 1830 година след успешно въстание срещу османската власт.

Гърция е Парламентарна република. През 2017 година населението ѝ е 10 768 477 души.

Страната има развита икономика, с високи доходи на населението – по стандарт на живот е на 22-ро място в света. Гърция е член на Европейския съюз от 1981 година, на Еврозоната от 2001, на НАТО от 1952, на Европейската космическа агенция от 2005. Страната е една от основателките на ООН.

В манастирите на „Света гора“ се съхраняват изключително ценни ръкописи и книги, свързани с историята на балканските народи и християнската религия.

 

 

Към Албум     „Гръцки фолклорни костюми“.

Към Албум    „Кукли с гръцки фолклорни костюми“.

Към „Гръцка музика и танци“.

Към „Митове и легенди от Древна Елада

Към „Гръцки приказки“.

 

Към общия индекс „Приказки“.